Nyolc óra előtt tucatnyian transzparensekkel demonstráltak a szegedi járásbíróság épülete előtt aktivisták, akik a tisztességes menekültügyi eljárásokat követelnek.
Nem csupán Magyarországon, hanem egész Európában, mivel tapasztalataik szerint nem csak hazánkban csorbulnak a menekültek jogai. Magyarország – álláspontjuk szerint – különösen embertelenül bánik a menekülőkkel, a büntetőügyi perek elindítása is ezt bizonyítja. Néhányan közülük a hétfői terrorcselekmény miatt, Ahmed Hammed, ciprusi férfi tárgyalásán is megjelentek, amelyről a közösségi oldalon írást is jelentettek meg, amelyben a pert koncepciósnak nevezik.

Az aktivisták nem szervezetek tagjai, hanem egy olyan csoport, amelynek résztvevői a menekültek balkáni útvonalának mentén található országokból érkeztek. A tüntetést hivatalosan is bejelentették, így a demonstrációt rendőrök kísérik figyelemmel. A szegedi járásbíróság épületében mindeközben elkezdődött a röszkei tömegzavargásban résztvevők ügyében a büntetőügyi eljárás, ahol a mai napon a 10 vádlott ügyvédjei mondják el védőbeszédeiket, majd a vádlottak szólhatnak az utolsó szó jogán. Ítélet pénteken várható.