Észak-Írország hatalmas meglepetésre 2-0-ra legyőzte Ukrajnát a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság C-csoportjában, így három ponttal áll, míg az ukránok két vereséggel várhatják az utolsó kört.
Ukrajna vasárnap remek első félidővel mutatkozott be az Európa-bajnokságon, de 2–0-ra végül kikapott Németországtól. Az északírek egy nem túl eseménydús meccsen kaptak ki a lengyelektől, majd másnap meghalt az egyik szurkolójuk, ezért most fekete karszalagban játszottak a játékosok (a 24. percben pedig tapsolni kezdtek a szurkolók, ugyanis 24 évesen halt meg a társuk).

Ahhoz képest, hogy a döntetlen egyik együttesnek sem volt jó előzetesen, nem láthattunk jó első félidőt, mondjuk 12 lövést sikerült ugyan összehoznia a két csapatnak, de egyik sem volt veszélyes. Az északírektől persze most sem lehetett elvárni, hogy majd ők diktálják a mérkőzés tempóját, de taktikát váltottak az első meccs után (nagy meglepetésre kikerült a kezdőből a legnagyobb név, Kyle Lafferty is), hét lövésük is volt, ami annak tükrében különösen jó adat, hogy Lengyelország ellen összesen kétszer próbálkoztak kapura lövéssel.

A második félidő kicsit csúszva indult, már az első játékrészben is ömlött az eső a pályára, majd a stadion környékén villámlott is, villámlás esetében pedig nem lehet játszani. Végül a bíró jelt adott a kezdésre, az északírek pedig megszerezték a vezetést! A 49. percben Oliver Norwood szabadrúgása után Jevhen Hacseridi maradt le Gareth McAuleyről, aki hat méterről a kapu jobb oldalába fejelte a labdát.

Az Európa-bajnokságok történetében ez volt az első északír gól, a válogatott ezt megelőzően világbajnokságra jutott ki a nagy tornák közül, ott Colin Clarke szerezte az ország eddigi utolsó gólját 1986-ban.

Az időjárás egyre mostohább lett, olyannyira, hogy a bíró beküldte a játékosokat az öltözőbe, miután a sima esőt felváltotta a jégeső.

A rövid szünet után is az északírek futballoztak veszélyesen, miközben a brit szurkolótábor folyamatosan buzdította a csapatát, fantasztikusan jó hangulatot teremtettek a stadionban.  

A mérkőzés hajrájában hihetetlen jelenet játszódott le, az utolsó északír cserét nem sikerült végrehajtani, egyszerre két játékos is elindult lefelé, egyiküket a szövetségi kapitány lökdöste vissza a pályára, végül nem hajtották végre a cserét, Stuart Dallas pedig sárga lapot kapott időhúzásért.

Ukrajna nagyon gyengén játszott, a végén minden mindegy alapon jött előre, de gólt nem sikerült szereznie, a hat perces hosszabbítás végén pedig kaptak még egy gólt.

Észak-Írország története második Eb-mérkőzésén megszerezte az első győzelmét, és megmaradt a reális esélye a csoportból való továbbjutásra. Nagy tornán legutóbb Spanyolország ellen tudtak nyerni az északírek, még az 1982-es világbajnokságon.

C-csoport
Európa-bajnokság
2. forduló
Ukrajna–Észak-Írország 0–2 (0–0)
Ukrajna: Pjatov – Fedeckij, Hacseridi, Rakickij, Sevcsuk – Szidorcsuk (Garmas, 76.), Sztepanenko – Jarmolenko, Kovalenko (Zincsenko, 83.), Konopljanka – Szeleznyov (Zozulja, 71.).
Észak-Írország: McGovern – A. Hughes, Cathcart, McAuley, J. Evans (McNair, 93.) – Ward (McGinn, 69.), C. Evans, S. Davis, Norwood, Dallas – Washington (Magennis, 84.).
Gól: McAuley (49.), McGinn (96.)