Az Európai Unió egyeztetett az Oroszország elleni szankciók meghosszabbításáról, amit az ukrajnai krízis generált.
„Putyin nem hátrált meg az ukrán kérdésben, de a szankciók valószínűleg megakadályozták a legrosszabb forgatókönyvet” – írja a Die Welt-re hivatkozva orosz újságok. A The Times szerint a szankciók nem változtatják meg az orosz vezető pszichológiáját, de emlékeztetik őt a nemzetközi szabályokra és nem viselkedhet úgy, mint egy korszerű maffiafőnök. A britek szót emeltek a szankciók gyengítéséről is, de azt is csak a minszki egyezmény teljesítésének függvényében.

„Meg kell mondani Oroszországnak, hogyha a szankciók gyengítését akarod, akkor teljesítsd a minszki követelményeidet” – mondta a Time magazinnak Philip Hammond brit külügyminiszter. A tárcavezető úgy gondolja, hogy az oroszok az oszd meg és uralkodj játékot játsszák. Az oroszellenes szankciókat két éve vezették be, hogy gazdaságilag nyomást gyakoroljanak Oroszországra.

„Az oroszellenes szankciók hatékony eszközzé váltak, hogy nyomást gyakoroljanak Oroszország gazdaságára, de a politikai céljait nem sikerült elérnie. Putyin nem hátrált meg és a kőolaj árának növelése és a szankciók miatt lehetősége nyílt táplálni az orosz nacionalizmust” – nyilatkozta Michael Stürmer, a Die Welt újságírója.