A szlovák parlament egyik pártja, a szélsőjobboldali ĽSNS (A Mi Szlovákiánk Néppárt) aláírásgyűjtést indít Szlovákia Európai Unióból való kilépése érdekében – tette közzé Facebook oldalán megjelent videóüzenetében Marián Kotleba pártelnök. Hasonló szellemben nyilatkozott, habár aláírásgyűjtést nem jelentett be Boris Kollár, a Sme rodina (Család vagyunk) párt elnöke.
Kotleba azt írja a Facebook-bejegyzésében:

Legfőbb ideje, hogy ezt a süllyedő európai Titanicot Szlovákia is elhagyja.

A megosztott videóban így fogalmaz a párt vezetője:  „Nagy-Britannia polgárainak demokratikus döntése olyan üzenetet hordoz, amely lehet, hogy nem fog tetszeni az eurofanatikusoknak és a brüsszeli diktatúra védelmezőinek. Ez a népszavazás megmutatta, hogy az Európai Unióból való kilépést célzó népakarat nem demokráciaellenes, nem szélsőséges és nem fasiszta, hanem egy legitim cél, amelyért megéri harcolni. Éppen ezért pártunk jövő hétfőtől megkezdi az aláírásgyűjtést a petícióhoz, amely Szlovákia kilépését kezdeményezi az Európai Unióból.”

Tegnap a milliárdos bulvárhős Boris Kollár gratulált videóüzenetében a hazafias briteknek, és a népakarat alappillérének nevezte a népszavazást. Ő három hónappal a választás előtt hozta létre a Sme rodina (Család vagyunk) nevű pártját, amellyel aztán bekerült a parlamentbe, azonban semmiféle politikai szövetségben nem áll Kotlebáékkal.

„Megmarad számukra a szabadkereskedelem, talán olyan státuszt érhetnek el, mint a svájciak. Semmi sem változik, de nem fogják számukra a hülye brüsszeli fejek előírni, hogyan nézzen ki az uborka, hogyan görbüljön a banán, és hogy befogadjanak-e migránsokat. Ha pedig nem fogadják be őket, akkor büntetést kell fizetniük ezért. Nagyobb szabadságot kapnak” – mondja Kollár a felvételen, amelyen leszögezi, hogy a szlovákok az európai közösség részei, de felrója az EU-nak az értelmetlen szabályozásokat és folytonos nyomásgyakorlást. Ezzel összefüggésben említi, hogy már több országban erősödnek a nagy-britanniaihoz hasonló hangok, és Szlovákiára is ez várhat, ha Brüsszel nem változtat.