Kevés fontos makrogazdasági adat lát napvilágot a következő héten, és egyiküknek sem lesz piaci szempontból lényeges árfolyammozgató hatása. 
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közli a mezőgazdasági termelői árak áprilisi alakulásáról szóló statisztikát. Márciusban a mezőgazdasági termelői árak 2,0 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest a februári 2,8 százalék után. 

A növekedést a növényi termékek árának 7,4 százalékos emelkedése okozta, miközben az élő állatok és állati termékek ára 7,1 százalékkal csökkent. 

Kedden az ipari termelés áprilisi adatának második becslése jelenik meg. A június 7-én közzétett első becslés szerint az ipari termelés volumene 2016 áprilisában 5,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal. A termelés az év első négy hónapjában 1,5 százalékkal emelkedett. Elemzők szerint a pozitív meglepetést hozó áprilisi ipari termelési növekedés lendületet adhat a GDP bővülésének, amely az idén 2 százalék felett lehet. 

Szerdán az építőipari termelés áprilisi adatát közli a KSH. Döntően az uniós támogatások elapadása miatt márciusban az építőipar termelése 33,9, az első negyedévben 27,6 százalékkal elmaradt a múlt év azonos időszakától. Márciusban az épületek építése 18,8, az egyéb építményeké 52,4 százalékkal csökkent az egy évvel korábbiról.

Forrás: MTI