Sokan csak 73 éves korukban mehetnek majd nyugdíjba? 
Arra az egész kontinenst érintő problémáémára, hogy egyre kevesebb dolgozónak egyre több nyugdíjast kellene eltartania a jövőben, a nyugdíjkorhatár fokozatos emelését látja a legnyilvánvalóbb megoldásnak egy német kutatóintézet. Pontosabban a 73 éves korhatárig tolnák ki, ez viszont azt eredményezné, hogy alig lennének nyugodt nyugdíjas éveik, ha egyáltalán megérik, mert a várható életkor sem sokkal hosszabb.

Valósággal sokkolta az új prognózissal A Német Gazdaság Intézete (IW), a németeket, a Die Welt is sötét jövőképet festett, amikor megjelentette hasábjain , hogy a jövőben lehet, hogy a németek csak 73 éves korukban mehetnek majd nyugdíjba. Sajnos a tendencia az, hogy öregszik a társadalom és egyre kevesebb dolgozónak egyre több nyugdíjast kell majd eltartania, így a legkézenfekvőbb megoldásnak az látszik, ha emelik a nyugdíjkorhatárt, hogy növeljék az aktív dolgozók számát, és csökkenjen a nyugdíjasoké.

Nyilvánvaló, a befizetett járulékoknak és a kifizetéseknek egyensúlyban kell maradniuk a nyugdíjrendszer fenntartásához és ez úgy érhető el a legkönnyebben, ha meredeken emelik a nyugdíjkorhatárt. A szakemberek számításai szerint a következő lépcsőkben vezetik be: 2030-ban m 69 éves, 2035-ben 71 éves korban lehetne nyugdíjba menni. A 2041-es évben pedig már 73 év lehet a nyugdíjkorhatár, a kutatóintézet szerint ezt már nem emelnének tovább, érhető is, mert nem is érnék meg munkával eltöltött évekkel ezt a kort.

Forrás: privatbankar.hu