Oroszország semlegesíteni fogja az amerikai rakétavédelmi pajzs által képviselt fenyegetést.
“Az amerikai rakétavédelmi rendszer Európába telepített elemei egy újabb fegyverkezési verseny kialakulásához vezethetnek “– jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök hangsúlyozva, hogy Oroszország e fenyegetés semlegesítéséhez igazítja védelmi kiadásait.

Az Egyesült Államok a múlt hónapban hozta működésbe egy szovjet érában létesült romániai katonai támaszponton a rakétapajzs 800 millió dolláros költséggel megvalósult elemeit mondván, hogy ezek az iráni rakéták és az úgynevezett “lator államok” elleni védelmet szolgálják. Putyin elnök szerint a rakétapajzs célja azonban az orosz nukleáris elrettentő képesség csorbítása.

Az orosz elnök közölte: „Ez nem egy védelmi rendszer, hanem az Egyesült Államok nukleáris stratégiai potenciáljának kiterjesztése a határszélekre, ez esetben Kelet-Európára. Akik a ballisztikus rakéták elleni védelmi rendszer telepítéséről döntöttek, eddig nyugalomban, békében és biztonságban éltek, most viszont Oroszországnak el kell gondolkodnia azon, hogy hogyan semlegesítse a biztonságát érő nyilvánvaló fenyegetéseket. A romániai helyszín, az Aegis ballisztikus rakétavédelmi rendszerrel ellátott amerikai hadihajók földközi-tengeri és más rakétavédelmi elemek Lengyelországba történt telepítését követően egy további lépés a nemzetközi biztonság merendítésére és egy új fegyverkezési verseny felé.”

Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország nem vesz részt ebben a fegyverkezési versenyben, de folytatja a szárazföldi haderő és a haditengerészet átfegyverzését, továbbá a jóváhagyott védelmi ráfordításokat olyan módon használja fel, hogy megőrizze a stratégiai erők jelen egyensúlyát.

forrás: raketaezred.hu