Igazságtalannak minősítette Vlagyimir Putyin orosz elnök a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek (IAAF) azt a döntését, amellyel gyakorlatilag kizárta az összes orosz könnyűatlétát a riói olimpián való részvételből.
Putyin Szentpéterváron beszélt erről a világ 12 jelentős hírügynökségének vezetőivel megtartott találkozóján.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) tanácsa pénteken Bécsben úgy határozott, hogy fenntartja az orosz szövetség (VFLA) doppingolás miatti felfüggesztését, így az ország atlétái nem indulhatnak nemzetközi versenyeken és az olimpián sem.

“Ez (a döntés) természetesen igazságtalan” – mondta Putyin.

“Ha valaki az önök családtagjai közül jogsértést követett el, akkor vajon igazságos-e a család összes tagját felelősségre vonni, önöket is beleértve? Ilyet sehol nem tesznek” – fogalmazott az elnök.

Hangsúlyozta, hogy azok, akiknek nincs közük a szabályok megszegéséhez “nem szenvedhetnek mások miatt”. Szavai szerint “ez nem illeszkedik a civilizált magtartás kereteibe”.

“Mi magunk is felháborodunk, ha doppingproblémába ütközünk, magunk igyekszünk annak véget vetni, megbüntetni a bűnösöket, de azoknak, akik ’tiszta’ sportolók, miért kell ezt megszenvedniük?” – tette fel a kérdést.

Hírek szerint Oroszország választott bírósághoz fordulhat az ügyben.

A riói olimpiát augusztus 5. és 21. között rendezik.

forrás: atv.hu