Megdöbbentette a világ vezetőit a Nagy-Britanniában tartott EU-s népszavazás végeredménye, amelyen a Brexit-tábor győzött. Az eredmény hírére több politikus az unió szétesését vizionálta, míg az euroszkeptikus pártok a saját országaikban is népszavazást kezdeményeznek. Reakciók.
Martin Schulz
(Az Európai Parlament elnöke) “Nagy-Britannia úgy döntött, hogy a maga útját járja. Úgy gondolom, a ma reggeli gazdasági adatok megmutatták, hogy ez rendkívül nehéz lesz.”

Marine Le Pen
(A francia Nemzeti Front elnöke) “Győzött a szabadság! Most pedig legyen népszavazás Franciaországban és a többi európai országban, amiért már évek óta küzdünk.”

Geert Wilders
(A holland Szabadságpárt elnöke) “A hollandoknak is joguk van a népszavazáshoz. A Szabadságpárt is népszavazást követel a Nexitről, Hollandiának az EU-ból való kilépéséről.”

Frank-Walter Steinmeier
(német külügyminiszter) “Kijózanítóak a Nagy-Britanniából érkező kora reggeli hírek. Ez egy szomorú nap Európa és az Egyesült Királyság számára.”

Manfred Weber
(Az Európai Néppárt elnöke) “Tiszteletben tartjuk, de sajnáljuk a brit szavazók választását. Mindkét oldal számára hatalmas károkat okoz ez az eredmény. Ez egy brit választás volt, nem pedig egy európai. Egy jobb és okosabb európát akarunk. Meg kell győznünk az embereket, hogy érdemes visszatérni. A kilépésről szóló tárgyalásnak maximum két éven belül le kell zajlódnia. Nincsen különleges bánásmód. Ha mennek, mennek.”

Nicola Sturgeon
(skót miniszterelnök) “Az eredményekből egyértelmű, hogy Skócia népe az Európai Unióban látja országa jövőjét.”

Orbán Viktor
(magyar miniszterelnök) “Brüsszelnek meg kell hallania az emberek hangját. Ez a legnagyobb tanulsága a tegnapi döntésnek.”

Nigel Farage
(Az UKIP elnöke) “Az EU haldoklik. Remélem mi most kiütöttük az első téglát a falból.”