Parlamenti munkája lezárásakor sikerélménynek tartja Schiffer András, az LMP távozó frakcióvezetője azon általa kezdeményezett határozati javaslat elfogadását, amely alapján Magyarország nem fogadja el, hogy az egyes szabadkereskedelmi egyezmények a nemzeti parlamentek beleegyezése nélkül akár ideiglenesen is hatályba lépjenek. 
A politikus hétfői - képviselőként utoljára tartott - sajtótájékoztatóján európai jelentőségűnek értékelte az országgyűlési határozatot. Annak értelmében ugyanis a kormánynak vétót kell emelnie, mind az Egyesült Államok és az unió között tárgyalások alatt álló, mind a Kanada és az Európai Unió között megkötendő egyezmények, illetve a szolgáltatáskereskedelmi egyezmény ellen abban az esetben, ha azok visszalépést jelentenének Európa számára bizonyos kérdésekben. 

Ide sorolta a környezet- és egészségvédelmet, a fogyasztóvédelmet, a munkajog valamint az emberi jogok garanciáit. Az is alapot ad egy egyezmény elutasítására, ha az antidemokratikus vitarendezési eljárást tartalmazna - fűzte hozzá. 

Azzal kapcsolatban, hogy az előterjesztését megszavazó politikai erők uniós vagy miniszteri szinten támogatják a szabadkereskedelmi egyezményeket, úgy felelt: ennek ellenére az Országgyűlés határozata kötelezi a kormányt.  

Schiffer András kifogásolta ugyanakkor, hogy a kormánypártok tizenkettedik alkalommal sem vették tárgysorozatba az állambiztonsági múlt feltárására vonatkozó javaslatát, szerinte ez azt jelenti, hogy "a Fidesz nem kíván tárgyalni az aktanyilvánosságról".  

A politikus, aki augusztus 31-ével adja vissza országgyűlési képviselői mandátumát, társelnöki pozíciójáról pedig június 1-jén távozott, politikai tevékenységét úgy értékelte: talán be tudtuk mutatni az elmúlt években, hogy a politika alapvetően hazaszeretetről és elvhűségről szól, és nem lehet megélhetési vagy meggazdagodási kérdés.

Forrás: MTI