A Skót Nemzeti Párt tagja szerint a független Skóciának nagyobb hangja lenne az Európai Unióban, mint a brit parlamentben valaha is volt. Ha a britek a kilépés mellett döntenek, Skócia újabb népszavazást tart a függetlenedésről és az uniós tagságról.
Nicola Sturgeon, a Skót Nemzeti Párt vezetője nemrég azt mondta, megismételnék a 2014-es referendumot és újra megkérdeznék az embereket az Egyesült Királyságtól való elszakadásról, ha a britek az Európai Unióból kilépés mellett döntenek, de a skótok a tagság fenntartását támogatják.

A politikus azt mondta, hogy mivel a skótok nem szavazták meg 2014-ben a saját országuk függetlenségét, most az uniós tagság kérdése nincs az ő kezükben; ha a britek a kilépés mellett döntenek, ez a skótokra is kötelező érvényű lesz. Ennek okán ismételnék meg a függetlenségi referendumot, emellett önálló döntést akarnak hozni az uniós tagsággal kapcsolatban, ami Skócia esetében garantáltan az EU-tagság győzelmével végződne, hiszen esetükben a lakosság többsége pozitív véleménnyel van az Európai Unióról.

forrás: hidfo.ru