A német kancellár egyértelmű és gyors tájékoztatást kér Londontól a kilépéssel kapcsolatos konkrét lépésekről.
Angela Merkel német kancellár szombaton azt kérte Londontól, hogy a Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból (Brexit) eredményező népszavazást követően szolgáljon felvilágosítással a küszöbön álló elválási folyamatban várható további lépéseiről.

Merkel szombaton pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és annak testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) potsdami csúcsértekezletén azt mondta, Nagy-Britanniának most meg kell mondania, hogyan képzeli el a továbbiakban az Európai Unióhoz fűződő viszonyát. Azt is leszögezte, hogy az európai közösségnek ezután a saját érdekeit szem előtt tartva kell a Brexittel foglalkoznia.

A kancellár hangsúlyozta, hogy az európai közösség maradó 27 tagállamában élőknek egyértelművé kell tenni, milyen értéktöbbletet jelent az Európai Unió. A múltban voltak olyan problémák, hogy a lakosság néhány jogos érdekét nem az EU érvényesítette – tette hozzá.

Merkel hangsúlyozta: a britek konkrét kilépésével kapcsolatos tárgyalások nem arról szólnak, hogy más EU-tagországokat elrettentsenek a hasonló népszavazásoktól. Előző nap több ország – például Hollandia és Franciaország – euroszkeptikus pártja felvetette a brithez hasonló népszavazás kiírásának lehetőségét. A német kancellár úgy vélte, hogy a Londonnal folytatott egyeztetéseknek nagymértékben szakszerűen és objektíven kell levezetni, hiszen az EU Nagy-Britanniával a NATO-ban és számos más nemzetközi fórumon a jövőben is együtt fog dolgozni.