Soros György újra kereskedni kezdett és arra vett fel pozíciókat, hogy olyan kockázatos eszközök, amelyek szerinte túlárazottak, jelentősen esni fognak – írja a Bloomberg hasábjain Mohamed El-Erian, az Allianz vezető gazdasági tanácsadója. Az elemző szerint az időzítés is kritikus, ha valaki valóban zuhanásra akar játszani, mivel jelenleg gyakorlatilag a jegybankok döntik el, hogy merre mennek a piacok.
A kamatok világszinten csökkentek múlthéten.

Az eső hozamok miatt a hozamgörbék is estek, ami sokszor a recesszió előjele volt a múltban, bár korábban még nem avatkoztak be ennyire a jegybankok a világpiac működésébe. A pénteki esések ellenére a legtöbb tőkepiacon – többek közt az amerikai piacon is – mindenkori csúcspontokat láthattunk és az olaj is viszonylag szép hetet zárt.

Ezek az anomáliák sokak szerint azt jelentik, hogy problémás időszak következik.

El-Erian hat olyan eseményre mutatott rá, amely miatt jelentős esés következhet be a világpiacon és így azok, akik a piac ellen fogadtak, jelentős haszonra tehetnek szert:

1. Ilyen lehet, ha június 23-án a britek az EU-s kilépés mellett döntenek, főleg, ha a kilépés után nem születik meg egy kereskedelmi egyezmény, amely fenntartja az európai piacok és Nagy-Britannia közötti szabad mozgást.

2. Egy nagyobb összeomlás Kínában, ahol a vállalati és tőkepiaci eladósodottság bármikor bombaként robbanhat.

3. Ha az Egyesült Államok elnökjelöltjei valóban beváltják az ígéreteiket és valóban igyekeznek egyre inkább izolálódni a globális gazdasági és politikai eseményektől.

4.  A devizapiac nagyobb mozgásai kihathatnak a pénzügyi rendszer egészére.

5. Az európai bankok miatt kiújulhat a félelem: sokan aggódnak a pénzintézetek tőkeszintje, belső menedzsmentje és a túlzott kockázatvállalása miatt.

6. Növekvő kockázatkerülés a piaci szereplők részéről, amelynek számos anomália lehet az eredménye.

Forrás: portfolio.hu