Százötven új, 10-12 éves gyermekvasutas tett ünnepélyes fogadalmat szombaton a MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút hagyományos éves gyermekvasutas-avató ünnepségén Budapesten, a hűvösvölgyi végállomáson - közölte a vasúttársaság az MTI-vel.
A közlemény szerint egyúttal átadták Hűvösvölgy állomás biztosítóberendezésének új kezelőpultját és az egyes mozdonyokra telepített új mozdonyfedélzeti rendszert. Mint írták, a biztosítóberendezés a legmodernebb lesz a Gyermekvasúton, a mozdonyfedélzeti rendszer pedig a járművek fontosabb üzemi jellemzőiről szolgáltat minden korábbinál részletesebb adatokat, sőt internetes nyomon követést is lehetővé tesz.

A tájékoztatás szerint a tanév alatt hagyományosan ősszel és tavasszal is indult egy-egy négyhónapos tanfolyam, amelyeken a körülbelül százötven fiatal ismerkedhetett meg a vasutas szakmával és a környék nevezetességeivel. A jövőben valamennyien gyarapíthatják annak a több mint tizenötezer főnek a számát, akik az elmúlt 68 évben úttörő-, illetve gyermekvasutasok voltak Magyarországon - írta a MÁV.

Felidézték: az 1948 nyarán átadott - akkor még csak 3,2 kilométeres szakaszon üzemelő -, ma a Széchenyi-hegy és Hűvösvölgy között közlekedő kisvasúton mintegy ötszázötven gyermek váltja egymást a szolgálatokban. A fővárosi Gyermekvasút a világ leghosszabb - 11,7018 kilométeres - gyermekvasútvonalaként tavaly a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült.

Forrás: MTI