Sikerült megjavítani a májusban a Földközi-tengerbe csapódó repülőgép megrongálódott fekete dobozait – derült ki az egyiptomi nyomozók jelentéséből. A tragédia oka egyelőre ismeretlen, és az információrögzítő szerkezetek roncsolódása miatt eddig a hatóságok nem tudták elkezdeni a fekete doboz adatainak átvizsgálását.
Most azonban a nyomozó szerint “órákon belül” elkezdődhet az Airbus A320-as járat feketedobozainak elemzése – írja a BBC.

A hatóságok arra számítanak, hogy a feketedobozok által rögzített információkból kiderülhet, mi okozta a tragédiát. A Párizsból Kairóba tartó gép május 19-én tűnt el a radarokról – mint később kiderült, belecsapódott a Földközi-tengerbe. A fedélzetén 66 ember utazott, egyikük sem élte túl a szerencsétlenséget.

Az egyiptomi nyomozóbizottság jelentése szerint a feketedobozt a francia légikatasztrófákat vizsgáló ügynökség laboratóriumában javították meg. A feketedobozokat hétfőn szállították át Kairóból Párizsba, ahol a tengeri sómaradékokat is eltávolították a dobozokból – hamarosan viszont visszaviszik őket Kairóba, ahol megkezdődik az elemzésük.

Hétfőn a párizsi főügyész emberölés miatt indított eljárást a lezuhant gép ügyében. A szakember nem zárja ki a baleset lehetőségét, és szerinte nincs arra bizonyíték, hogy a tragédia hátterében terrorista támadás állna. A nyomozók szerint a gép nem szándékosan zuhant a tengerbe.

A feketedobozokat 290 kilométerre találták meg Egyiptom északi partjaitól, közel 3 ezer méteres mélységben.

Az automatikus üzenetek alapján nem sokkal azelőtt, hogy a gép eltűnt a radarokról, több helyen is jelzett a füstjelző. A gép a lezuhanása előtt éles fordulatokat tett.

Forrás: faktor.hu