Miután az “Ébredj Európa!” nevű európai polgári kezdeményezés (EPK) szervezői bejelentették, hogy visszavonták a “magyar kormány egyre önkényesebb politikája” miatt indított kezdeményezésüket és befejezik az aláírásgyűjtést, a polgári akció és politikai lejárató kampány kudarcot vallott – vélekedett Schöpflin György, a Fidesz európai parlamenti képviselője keddi közleményében.
A képviselő emlékeztetett: a kezdeményezés nem felelt meg a polgári kezdeményezések feltételeinek, ennek ellenére az Európai Bizottság befogadta, sőt, a korábbi kezdeményezésekkel ellentétben a legmagasabb szinten, a biztosok kollégiuma ülésén döntött arról.

Nem volt átlátható, nem lehetett tudni, hogy a kezdeményezők mögött milyen jogi alappal rendelkező szervezet áll” – írta a néppárti képviselő.

“Döntésével a bizottság a polgári kezdeményezés intézményét vette semmibe” – tette hozzá többek között.

A képviselő azt állította: a kezdeményezés visszavonásával “szemenszedett hazugsággal” lepték meg a szervezők Magyarország közvéleményét, nevezetesen, hogy soha nem volt célja a polgári kezdeményezésnek Magyarországot pellengérre állítani.

Schöpflin György szerint az eredeti szöveg pontosan erről szólt. Az európai polgári kezdeményezés intézményét ezentúl remélhetőleg eredeti céljának megfelelően használhatják az európai polgárok – fűzte hozzá.

Tavaly októberben indult aláírásgyűjtés Európa-szerte a szervezők szerint “a magyar kormány egyre önkényesebb politikája miatt, melynek megfékezése érdekében az Európai Unió nem tudott megfelelő intézkedésekkel válaszolni, számos emberi jogokat védelmező szervezet elmarasztaló jelentései ellenére”.

Az “Ébredj, Európa!” című uniós polgári kezdeményezés azt kérte volna az Európai Bizottságtól, hogy indítsa el a “hetes cikkely” szerinti jogállamisági vizsgálatot a magyar kormány ellen.

A szervezők által hétfőn kiadott nyilatkozat szerint “az elmúlt hónapokban Orbán Viktoréhoz hasonló politikát képviselő kormányok és mozgalmak jutottak hatalomra illetve alakultak meg más európai országokban. Ez szomorúan igazolja eredeti meglátásunkat: hogy az európai értékek magyarországi fenntartására vonatkozóan a hazai politikai pártok illetve az EU intézményrendszerének tehetetlensége hozzájárult további, Európa mai kihívásaira leegyszerűsítő válaszokat szorgalmazó populista mozgalmak gyarapodásához”.

Az európai polgári kezdeményezés nem a megfelelő eszköz ezeknek az összetett és érzékeny kérdéseknek a kezelésére, “ezért úgy döntöttünk, hogy kezdeményezésünket lezárjuk” – írták közleményükben.

MTI