Véget ért az Emberi Erőforrások Minisztériumához tartozó Új Nemzedék Központ ötnapos „Talent Zone” című tanulmányi útja. Az ezen a héten befejeződött programsorozaton résztvevő 50 magyar fiatal közül sokan lendületet kaptak egy saját vállalkozás elindításához, de olyan diák is akadt, aki tanulmányait követően egy magyarországi cégnél szeretne elhelyezkedni. 
A Nemzeti Tehetség Programnak köszönhetően az elmúlt közel egy hétben számos izgalmas budapesti és vidéki programon vehettek részt a fiatalok, amelyek kapcsolódási pontokat teremtettek különféle hazai vállalkozásokhoz, kutatásokhoz, projektekhez és elősegítették az anyaországban élő tehetséges magyar fiatalokkal történő kapcsolatépítést is.

„A tehetséges fiatalok jelentik a jövőnket. Nyújtsanak bármilyen területen kimagasló eredményeket, a mi feladatunk, hogy minél célzottabb, személyre szabott segítséget adjunk számukra” – mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.

A 30 szigetországi, 12 kolozsvári, 6 budapesti és 2 debreceni magyar fiatal, betekintést nyert magyarországi kreatív, innovatív centrumok, nagyvállalatok és intézmények működésébe. A szakmai előadások segítségével pedig információkhoz jutottak egy vállalkozás elindításáról, tehetségfejlesztésről, gyakornoki programokról, tudományos- és technikai újításokról, továbbá ifjúságszakmai workshopon és életpálya tanácsadáson is részt vettek.

„A Talent Zone segített megtalálni a helyünket a világban. Olyan motivációt kaptam a programsorozattól, hogy akár holnap bele mernék vágni egy új vállalkozásba. Jó volt azt is érezni, hogy mindenki ugyanolyan. Ismeretségeket kötöttünk és barátságok is szövődtek” – mondta Oszlánszki Éva, aki Budapestről érkezett az eseménysorozatra. 

Fodor Enikő Kolozsváron él és bútorfelújítással foglalkozik. Mint mondja, a Talent Zone olyan lendületet és motivációt adott neki, hogy elindítja saját vállalkozását. De nem csupán szakmai inspirációt kaptak az Új Nemzedék Központ programsorozatának résztvevői.

„Ez az öt nap egy platformot teremtett az angliai, kolozsvári és magyarországi fiatalok számára, ami szerintem jövőbemutató tud lenni. Közös bennünk a magyarságtudat, ebből rengeteg erőt lehet meríteni és tovább lehet gondolni, hogy mi hogyan dolgozhatunk együtt” – mondta Price Márton a Cambridge-i Magyar Diákszövetség elnöke.

„Nagyon sok olyan tehetséges fiatal van, aki szerencsét próbál más országban. Megtapasztalja a külföldi létet, legyen szó tanulásról vagy munkavállalásról. Ha pedig a fiatal haza akar térni és a tapasztalatait itthon akarja kamatoztatni, az mindenképpen egy öröm számunkra – mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Nekünk az is a feladatunk, hogy versenyképes lehetőségeket, támogató környezetet biztosítsunk számukra, annak érdekében, hogy minél könnyebb legyen például egy start-up céget indítani. Fontos, hogy különböző kedvezményekkel segítsük a vállalkozásokat, vagy éppen a családalapítást. Mi ezen dolgozunk, mind a gazdaságpolitikai, mind a humán intézkedéseinkkel” – tette hozzá a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár.