Az Il Giornale című olasz újságot rengetegen támadták, miután az egyik kiadványa mellé ingyen kínálta Adolf Hitler könyvét.
Matteo Renzi olasz miniszterelnök „ocsmánynak” nevezte a döntés, míg mások szerint az újság csak a példányszámait akarta megnövelni a könyvvel.

Az újság azzal érvelt, hogy a nácizmus gonoszságáról akarta oktatni az olvasóit. A közreadott példányt pedig egy olasz történész kritikai megjegyzésekkel látta el.

Az Il Giornale a szombati kiadása mellé egy náci Németországról szóló történelemkönyvet mellékelt, ehhez kapcsolódott a Mein Kampf ingyenes példánya.

Hitler 1925-ben publikálta az antiszemita manifesztumát – nyolc évvel a hatalomra kerülése előtt. Németország katonai és politikai vezetőjeként kirobbantotta a második világháborút, ami milliók halálát okozta, köztük hatmillió zsidóét.

Az olasz zsidó közösség vezetője szintén ocsmányságnak nevezte a termékkapcsolást. Szerinte a kiadvány illetlen, és fényévekre van egy mély, a holokauszt megértését szolgáló tanulmánytól.

A Mein Kampf szerzői jogai idén jártak le. Korábban Bajorország birtokolta a jogokat, ők nem voltak hajlandóak kiadni a könyvet. A jogok elévülése után a német hatóságok engedélyezték egy jegyzetekkel ellátott kritikai kiadás megjelentetését. Az egyéb kiadásokat viszont törvényileg tiltják – írja a BBC