A statisztika hosszú távon is növekedést mutat – értesült a Magyar Nemzet. A nők különösen nagy veszélyben vannak, mert a szexuális úton terjedő betegségek egy része meddőséget okozhat.
A betegségek terjedésének oka az lehet, hogy az emberek már nem tartanak annyira ezektől a betegségektől, mint régen, így nem is védekeznek ellenük.

Az Országos Epidemiológiai Központ jelentése szerint áprilisban a szifiliszes esetek 68, míg a gonorrhoeás megbetegedések 69 százaléka származott a fővárosból. A mutatók szerint Budapesten kívül nyolc megyében fordult elő szifilisz, a vidéki területek közül a legtöbb esetet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében diagnosztizálták. A gonorrhoeafertőzések száma pedig főváros után a Pest megyében volt a legmagasabb.

A szifilisz, más néven vérbaj elsősorban szexuális úton terjed, de az anya a gyerekét is megfertőzheti a terhesség alatt vagy a szülés során. A betegség antibiotikummal kezelhető. A gonorrhoea – azaz kankó vagy tripper – a nemi szervek és a húgyutak gyulladását okozza. Nőknél ez azért különösen veszélyes, mert gyakran tünet nélküli a betegség. Férfiaknál viszont korábban jelentkeznek a tünetek. Utóbbival kapcsolatban korábban megírtuk, hogy a betegség gyógyíthatatlanná válhat, mert lassan immunissá válik azokkal az antibiotikumokkal szemben, melyekkel eddig kezelni lehetett a betegeket.

A központ 2010–2014-re vonatkozó jelentése alapján már évek óta nő a nemi betegek száma. Míg 2010-ben még csak 1170 gonorrhoeás beteg volt, 2014-ben ez a szám már 1620 volt, ami 40 százalékos növekedést jelent. A betegségek nagyon gyakoriak a heteroszexuálisok között, ők ugyanis szinte egyáltalán nem járnak szűrésre.

Európában a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés a chlamydia, amely elsősorban a fiatalokat érinti. Ez az egyetlen olyan szexuális úton terjedő fertőzés, amelyet gyakrabban jelentenek nők, mint férfiak. Ez valószínűleg azért van, mert a nőket többször vizsgálják a szövődmények, köztük a kismedencei gyulladásos megbetegedések és a meddőség kockázata miatt, vagyis náluk gyakrabban derül ki a fertőzés.