Felháborította a szocialistákat Gyurcsány Ferenc Horn Gyulával kapcsolatos kijelentése. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke ugyanis múlt szombaton tartott rendezvényükön azt mondta: ha a volt szocialista miniszterelnök még élne, akkor a DK soraiban ülne.
– Örülnék, ha nem venné a szájára Horn Gyula nevét Gyurcsány Ferenc, mert nincs bennük semmi közös – nyilatkozta lapunknak Havas Szófia, Horn Gyula unokahúga, aki ma is aktív szereplője a közéletnek az MSZP egészségpolitikusaként.

Havas hozzátette: Horn Gyulának nagy szerepe volt a határnyitásban, mélyen baloldali volt, sokat letett az asztalra, és szinte a semmiből hozta vissza 1994-ben a Magyar Szocialista Pártot. Egy igen sikeres miniszterelnök volt – folytatta –, ellentétben Gyurcsány Ferenccel, aki csak a liberálisokkal tudott együttműködni úgy, hogy közben az MSZP-t lényegében szétverte, ami végső soron a Fidesz kétharmados győzelméhez vezetett. – Ha ezeket a gyurcsányi mondatokat meghallaná Horn Gyula, akkor forogna a sírjában, mert neki, a DK-hoz „nullaszázaléknyi” köze lenne.

A politikus asszony elmondta, mostanában „nagy divatja” van annak, hogy Horn Gyula nevével próbálnak népszerűséget szerezni egyes politikusok. Hozzátette: az sem véletlen, hogy az MSZP tisztújító kongresszusának napján jutott Gyurcsány Ferenc eszébe ezzel próbálkozni, mert a DK elnökét semmi sem érdekli, csak a show.

Emlékezetes, Gyurcsány Ferenc a Brexit kapcsán említette meg Horn Gyula nevét. Mint a bukott kormányfő fogalmazott, ha valamikor, akkor most egyértelműen Európa-pártinak kell lenni. Hangsúlyozta, hogy egyszerre kell szolgálni a progresszió és a szociális felelősség ügyét, és ez Horn Gyula hagyatékának is tekinthető, aki ha még élne, akkor a DK tagja lenne.