Seperni lehet a kullancsokat a játszótereken, de irtani mégsem lehet őket. A szülők aggódnak, hogy veszélybe kerültek a gyerekeik.
Hemzsegnek a kullancsok a játszótereken, veszélybe sodorva így a kisgyerekek életét is. Az Európai Unióban nincs engedélyezve az a szer, amivel a kullancsokat irtani lehetne.

Nyíregyházán már kaotikus állapotokról számolnak be a játszótérre járó szülők, a Szabolcs Online szerint szinte söpörni lehet a kullancsokat a parkokban.

A kullancs több betegséget is terjeszt, többek között a kullancsencephalitist és a Lyme-kórt. A rovar vérszívása többnyire teljesen fájdalom nélküli, a fertőzött kullancs nyálmirigyéből a megbetegedést előidéző kórokozók a beszúrást követő 4–6 óra múlva kerülnek az emberbe.

A szakértők szerint, ha a települések parkjaiban, közterületein célzott kertészeti munka folyna, azzal a környezet kevésbé lenne vonzó a kullancsoknak. Ezért lenne fontos a fű nyírása, az elburjánzott aljnövényzet kaszálása, metszése, ritkítása és az avar gyakori összegyűjtése. A parkokba kijáró vagy ott sétáltatott kutyák, macskák is jelentős mennyiségű kullancsot hurcolhatnak be – írta a Ripost.