Az osztrák szavazók minimális többsége akar csak az Európai Unióban maradni – derült ki egy friss felméréséből. Nyugati szomszédunknál az Osztrák Szabadságpárt már fölvetette egy esetleges referendum lehetőségét.
Forrás: MTI/EPA/Filip Singer
Az osztrák választók 49 százaléka kilépne az Európai Unióból, ha erről népszavazást rendeznének – derült ki a Market Research felméréséből, ami az oe24.at oldalán jelent meg. A megkérdezettek 51 százaléka egyébként még maradáspárti. Érdekesség, hogy az osztrák választók 50 százaléka szerint rosszul döntöttek a britek a kilépéssel, míg csupán 29 százalék értett egyet a döntéssel.

A kutatásból az is kiderült, hogy leginkább az Osztrák Szabadságpárt hívei hagynák ott az EU-t. Körükben 82 százalékos a támogatottsága annak, hogy Ausztria jobban járna, ha kilépne a szervezetből. A leginkább maradáspártiak a zöldek és a liberális NEOS hívei. A jobbközép Osztrák Néppárt szavazóinak a 33 százaléka lépne ki az EU-ból, míg a szociáldemokraták körében 24 százalék ez az arány.

A szükséges reformok hiánya esetén Ausztria egy éven belül népszavazáson dönthetne az unióból való kilépésről – jelentette ki az Österreich című osztrák napilap június 26-i számának adott interjújában Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt alelnöke, aki legutóbb a párt államfőjelöltjeként indult. Hofer szerint mielőbbi uniós reformokra van szükség, ennek hiányában
át kell gondolni az esetleges kilépésről szóló népszavazás lehetőségét.

A francia és holland euroszkeptikus pártok is népszavazást követelnek az európai uniós tagságról. A Marine Le Pen vezette francia Nemzeti Front a nagy-britanniaihoz hasonló népszavazást szorgalmaz Franciaországban is. A pártelnök pénteken jelezte, hogy ha jövőre elnökké választják, féléven belül kiírja a referendumot.