Az utolsó percekben még telefonon beszélt a diszpécserrel Omar Mateen, aki 49 emberrel végzett egy orlandói melegbárban.
Az amerikai igazságügyi minisztérium és az FBI megváltoztatta korábbi döntését, és teljes egészében nyilvánosságra hozta az orlandói tömegmészárlás elkövetőjének a rendőrséggel és az FBI embereivel folytatott telefonbeszélgetéseinek szövegét.

A hétfőn még csak szerkesztett formában és részlegesen nyilvánosságra hozott dokumentumok között nem volt annak a korábbi értesülésnek nyoma, hogy a merénylő, Omar Mateen, felesküdött az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőjére, Abu Bakr al-Bagdadira, ám ezt a kedden közre adott beszélgetés már cáfolja.

A kormányzat és az FBI illetékesei korábbi döntésüket részben azzal indokolták, hogy nem akartak publicitást adni a terrorszervezeteknek a gyűlöletes propagandájuk népszerűsítéséhez. Az alábbi beszélgetést adta közre most az FBI, amit Omar Mateen folytatott az orlandói rendőrség ügyfélszolgálatával:

Ez a 911, a hívását rögzítjük. A kegyelmes és jóságos Isten nevében… (arabul) Hogyan? Áldott legyen Isten, az imák és a béke legyen Isten prófétájával (arabul). Azt akarom, hogy tudják: Orlandóban vagyok, és én vagyok a lövöldöző. Mi a neve? A nevemről csak annyit, hogy hűséget fogadok Abu Bakr Al-Bagdhadinak és az Iszlám Államnak. Rendben, mi a neve? Hűséget fogadok Abu Bakr al-Bagdhadinak, az Isten védelmezze és az Iszlám Államnak. (arabul) Rendben, most hol van? Orlandóban. Orlandóban hol? (Hívás vége.)