Habár a balkáni útvonalat elvileg márciusban lezárták, ez korántsem jelenti azt, hogy megszűnt volna a menekültáradat ezen a területen. 1500 euróért Belgrádból egyenesen Bécsig lehet jutni – hazánkon keresztül.
Továbbra is virágzik az embercsempészet a balkáni útvonalon – derül ki a szerb Vesti cikksorozatából. A lap munkatársai ellátogattak a belgrádi befogadópontokra, ahol az önkéntesek és a migránsok nyíltan beszéltek arról, hogyan találják meg őket a csempészek és mennyit kell nekik fizetni az útért.

Görögországból ezer euróért csempészik át a migránsokat, Szerbiából Bécsbe azonban fejenként kétezer euróba a(vagyis 620 ezer forintba) kerül az út.

Az embercsempészek célba vették a migránsokat Belgrádban. A szíriai Muhamed elmondta: tőle az egyikük 200 eurót kért azért, hogy elvigye a magyar határig, de olyan is volt, aki 1400 euróért (vagyis 435 ezer forintért) Magyarországra hozta volna.

Ivan Gerginov szerb menekültügyi segédbiztos így hangsúlyozta: március 8. óta, miután lezárták a migránsútvonalat, az embercsempészet virágzik.

forrás: mno.hu