A német pénzügyminisztérium már az EU-ból való esetleges magyar, osztrák, finn vagy francia kilépés miatt is aggódik – állítja a die Welt egy birtokába került jelentésre hivatkozva. Schäuble-ék nem szeretnék, ha az angolok feltétel nélkül, automatikusan hozzáférést kapnának a belső piachoz, mert ez más tagállamokat is felbátorítana.
A német pénzügyminisztérium a Brexitről szóló népszavazás eredménye után már attól fél, hogy Franciaországban, Hollandiában, Ausztriában, Finnországban és Magyarországon is megjelenhetnek a briteket utánzó tendenciák: azok a hangok és kezdeményezések, amelyek az Európai Unióból való kilépést szorgalmaznák. Ezt a Die Welt állítja egy birtokába került német pénzügyminisztériumi jelentésre hivatkozva.

A jelentésben olyan stratégiai javaslatok is szerepelnek, amelyek szerint Németországnak konstruktívan kell hozzáállnia Nagy-Britannia kilépéséhez, valamint az Egyesült Királyság részére ki kell alakítani egy társult partnerségi státuszt. A Wolfgang Schäuble vezette tárca munkadokumentumából kiderül: nem szabadna automatikus hozzáférést engedni a briteknek a belső piachoz, mert ez más tagállamokat is felbátorítana, hogy a brit utat kövessék.

A német pénzügyminisztérium megpróbálna egy középutas megoldást találni a britekkel szembeni példastatuálás és aközött, hogy Nagy-Britannia továbbra is szorosan kötődjön az EU-hoz a gazdasági károk minimalizálása érdekében.

Kövér László korábban egyértelműen cáfolta, hogy Magyarország jelen pillanatban ki akarna lépni az EU-ból.