A Brooklynban lévő Coney Islandot úgy is ismerik, hogy a koraszülött babák megmentő helye.
A város egykor Amerika játszótereként volt híres, hiszen mindenféle mutatványos és elképesztő produkciókkal szórakoztatták az ide látogatókat. Mindez az 1900-as évek elején történt.

A sok látványos műsorszám között különleges volt egy szerkezet, amelyekben koraszülött babák feküdtek.

Akkoriban még nem voltak inkubátorok, viszont egyre több baba jött a világra koraszülötten. Ezért támadt egy merész ötlete egy orvosnak, Martin Couneynak, hogy megmentse a babák életét 1903 és 1943 között. – írja a Daily Mail.

Az orvos azt találta ki, hogy pénzért mutatja meg az embereknek a fura szerkezetet, ahol a pici babák fekszenek. Ezért 25 centért a közönség megnézhette hogyan tartják életben az apró, törékeny kis emberi lényeket.

Abban az időben a koraszülött babák életesélyei csekélyek voltak, sőt aki nem tűnt életképesnek, azt bármilyen szörnyű is, de a sorsára hagyták.

Couney doktor azonban felfigyelt ezekre a pici emberekre és elkezdtek kikísérletezni az inkubátor szerkezetét. Majd mikor elkészült vele, beletette azokat a koraszülött babákat, akikről már lemondtak.

Az orvost sok támadás érte, hogy pénzért mutogatja a piciket, de ő erre úgy reagált, hogy a bevételből tudja fenntartani az inkubátorok működését és fizetni a csecsemőket gondozó ápolónőket.

Couneyt azonban a babák szülei megmentőnek tartották, aki életben tartja koraszülött gyereküket.

A kisbabák közül azok, akik életben maradtak, felnőtt korukban évekig visszajártak a doktorhoz, még apák napján is felköszöntötték őt. Így fejezték ki mennyire hálásak az életükért.

Az orvos és segítői 40 év alatt 6500 baba életét mentettek meg.

Az egyik megmentett közülük Beth Allen, aki több fényképpel is megmutatta milyen módon küzdött életéért Couney doktor.

Az asszony szerint ezzel a merész módszerrel babák ezrei köszönhetik életüket a doktornak és ezért ő mindig is hálás lesz.

forrás: hir.ma