Kilenc éves gyermeke és felesége is szemtanúja volt annak, ahogyan meglincseltek egy férfit vasárnap Piricsén. Az olaszliszkai lincseléshez kísértetiesen hasonlító eset azután történt, hogy a szabolcsi község egyik utcáján szabályosan közlekedő autós elé ugrott egy ittas nő, akit a fékezés ellenére is elütött az apa – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség. A közel tíz évvel ezelőtti olaszliszkai tragédia végkifejletéig azonban nem fajult a vasárnapi incidens.
A vétlen sofőr a gázolás után azonnal kiszállt és az ittas nő segítségére sietett, azonban a nő szintén részeg férje és testvére az apára és családjára támadt: az autóhoz mentek, egy kővel betörték a szélvédőt és megpróbálták kirángatni a férfit és feleségét az autóból. 

A lincselésnek egy járókelő vetett véget, aki az egyik elkövetőt elhúzta a gépkocsitól, a férfi pedig tolatni kezdett. Az ügyészség közleménye szerint az apa a tolatás közben nem vette észre, hogy az autót rugdosó másik férfi lába beakadt a betört szélvédőbe és a földre esett, így áthajtott a földön fekvő garázda lábán. Ekkor már 10-15 fős csoport vette körül a gépkocsit, akik szintén hangoskodtak és támadóan léptek fel a járműben tartózkodókkal szemben.

A gépkocsi vezetőjének felesége 8 napon belül gyógyuló zúzódásos sérüléseket szenvedett, a járműben pedig közel 200 ezer forintos kár keletkezett. A rendőrség másnap őrizetbe vette a két vádlottat, akiket a Nyírbátori Járási Ügyészség gyorsított eljárásban kedden a Nyírbátori Járásbíróság elé állított.

Az ügyész csoportosan elkövetett garázdaság bűntettével és más bűncselekményekkel vádolta a két férfit, akiket a bíróság két év tíz hónap, illetve három év börtönbüntetésre ítélt, egyidejűleg az előzetes letartóztatásukat is elrendelte. Az ítélet nem jogerős, a vádlottak enyhítésért fellebbeztek.

OKTÓBERBEN LESZ TÍZ ÉVE, HOGY HALÁLRA VERTÉK GYERMEKEI SZEME LÁTTÁRA SZÖGI LAJOST

A vasárnapihoz hasonlóan 2006. október 15-én Szögi Lajos tiszavasvári földrajz-biológia szakos tanár két kisebbik lányával a közeli Vámosújfaluba tartott.

Olaszliszkán áthaladva a közlekedési szabályokat betartó tanár autója előtt átszaladt az úttesten egy helyi kislány és az út melletti vízelvezető árokba esett. A média többször tévesen tájékoztatta a közvéleményt úgy, hogy a tanár kocsijával a kislányt elsodorta. A valóságnak megfelelően a vizsgálatok ugyanis megállapították, hogy: „a jármű nem ütötte el, a visszapillantó tükörbe sem akadt bele és az autón sodródási nyomok sem maradtak vissza”.

Szögi Lajos megállt, hogy megnézze, nem lett-e baja a gyereknek, de az autóból kiszállni már nem tudott, mert addigra a lány bátyja a kocsihoz rohant, és annak motorháztetejére felugorva, ököllel a szélvédőre ütött, ami betört. Szögi Lajos ekkor megpróbált az autóval elindulni, de nem tudott, mivel ekkora odaért a kislány apja, még fiatalkorú bátyja és további három rokona, akik együttes erővel kirángatták a kocsiból a férfit és ütlegelni, rugdosni kezdték.

Ezalatt az árokba esett lány anyja kicsivel távolabbról – bujtogatva az ütlegelőket – azt kiabálta, hogy „Öljétek meg a magyart, mert meghalt a gyerek!”, holott esése után a lány a házuk udvarára beszaladt, és éppen „balesetének” hírét vett anyjának címezve mondta: „Ne sírjál anya! Élek!”.

A későbbi harmad- és negyedrendű vádlottak családjában évekkel korábban történt egy halálos kimenetelű baleset, hasonló körülmények között. Emiatti felindulásukkal próbálták az azonos rokoni körbe tartozó (gyanúsított majd terhelt végül elítélt) elkövetők utólag megmagyarázni, hogy emberi mivoltukból kivetkőzve a köztiszteletben álló, és közmegbecsülésnek örvendő többgyermekes családapára és tanárra közel 100 ütést és rúgást mértek.

A legtöbb rúgást a kislány bátyja követte el, egy másik rokon pedig nekifutásból rúgta fejbe Szögi Lajost. A roma kislány apja az udvarba is beszaladt, ahonnan egy baltát hozott elő, amivel le akarta vágni a földön fekvő, miattuk már súlyosan sérült ember fejét. Szögi Lajos könyörgött, hogy a lányait ne bántsák, a lincselők viszont ezután csak azért is azt ordították a két kislánynak, hogy ha nem fogják be a szájukat, akkor meg fogják erőszakolni őket.

Ők ekkor elmenekültek a város közepe felé, és egy szembe jövő asszony autóját megállítva, majd a telefonját elkérve értesítették édesanyjukat és nővérüket. Mire Sátoraljaújhelyről a mentők megérkeztek, Szögi Lajos már belehalt súlyos fejsérüléseibe. Az elsődleges orvosszakértői vélemény szerint 45 ütés, rúgás érte a tanárt.

Az ütések, rúgások, netán valamilyen tompa tárgytól származó sérülések túlnyomórészt a fejét és a nyakát találták el – közvetlenül ezek okozták a férfi halálát. A rendőrség három gyanúsítottat vett őrizetbe, köztük a helyi cigány önkormányzat akkortájt megválasztott képviselőjét. Később a gyanúsítottak körét megváltoztatták, bővítették. Az elhunytat október 21-én helyezték örök nyugalomra Tiszavasváriban.

Forrás: pestisracok.hu