Ron Hopper FBI-ügynök újságíróknak nyilatkozva elmondta: Mateent 2013-ban kétszer is kihallgatta a nyomozóiroda, mivel azt feltételezték, hogy iszlamistákkal áll kapcsolatban, de végül nem derült ki róla semmi kompromittáló. 2014-ben megint „elővették” a férfit, és egy Abu-Salha nevű, amerikai állampolgárságú terroristához fűződő ismeretségéről kérdezgették. Abu-Salha állítólag öngyilkos robbantást hajtott végre Szíriában. Ez az ügy szintén zátonyra futott, mert nem találtak komoly kapcsolatot a két férfi közt.
Noha az FBI ismerte a nevét, az afgán származású férfi hivatalosan nem szerepelt a Szövetségi Nyomozó Iroda terrorizmussal gyanúsítható személyeket tartalmazó listáján, sőt a törvények értelmében legálisan viselhetett kézifegyvert is. Az ugyanakkor még nem világos, hogy kiképezték-e valaha félautomata gépkarabély használatára – ilyennel lövöldözött a hétvégén –, és ha igen, kicsoda.

Legálisan vette a fegyvereket

Közben kiderült: a férfi 2007 óta a világ legnagyobb biztonsági cégének számító G4S-nél állt alkalmazásban, a múlt héten pedig két fegyvert is vásárolt magának legálisan. Ezt a fegyvervásárlásokat ellenőrző országos hivatal is megerősítette.

Az orlandói melegbárban vasárnapra virradóra elkövetett támadás az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb tömegvérengzésévé vált, a hatóságok ötven halálos áldozatra bukkantak, és ötvenhárom embert ápolnak a kórházakban.

forrás: mno.hu