Az amerikai Politico portál európai kiadásának reggeli kör-emailje ezt írja: „A populisták kezébe kerültek a külpolitikai ügyrendek:… az Európai Külkapcsolatok Tanácsa (EKT) szerint 45 fontos /európai/ párt közül 32 készül arra,  hogy az uniós tagságtól a menekültkvótákig népszavazást rendezzen. 
Különbözőségük ellenére az európai radikális jobboldali és radikális baloldali populistáknak meglepően sok külpolitikai kérdésben egyezik a véleménye. Mindegyikük mélyen szkeptikus az EU-val kapcsolatban, ellenzik a külföldi beavatkozásokat, főként a Közel-Keleten; nem lelkesíti őket a Washingtonnal fenntartott kapcsolatuk és pozitívan állnak Putyin Oroszországához… a külpolitika már nem az elitek játéka lett. Mark Leonard, az EKT igazgatója kijelentette: „Nem intézhetjük el őket egy kézlegyintéssel marginális pártként – forradalmat csináltak az európai külpolitikában. Választott fegyverük az, hogy népszavazásokat vetnek be kedvenc témáik népi támogatásának felkorbácsolására.”

EUOBSERVER

Az Euobserver így aggódik:  Az európai „szélsőjobboldali” politikusok gratuláltak a brit szavazóknak döntésükhöz. A francia Marine Le Pen: „Győzött a szabadság. Legyen hasonló népszavazás Franciaországban és az EU országaiban”. A holland Geert Wilders: „Brüsszelt leverték”. Az olasz Matteo Salvini (Északi Liga) „Éljen a szabad polgárok bátorsága”. Gerolf Annemans flamand „nacionalista” (értsd: patrióta), aki a brit szavazókat „hősöknek” nevezte és Percy Bysshe Shelley angol költőt idézte: „Vesd el a magot – de ne engedd a zsarnoknak a betakarítást” hozzátéve: „köszönet a felszabadításért”. A német Beatrix Von Storch, az AfD-től: „Június 23-a történelmi nap… Junckernek és Schulznak le kell mondaniuk.

Forrás, Lovas István mai lapszemléje