A belgrádi sajtó nem hivatalos értesülései szerint Aleksandar Vucic leendő szerb miniszterelnök lemondta brüsszeli és egyesült államokbeli látogatásait és találkozóit, amelyeket csak a kormány megalakulását követően lehet majd "pótolni".
A Politika című szerb napilap információi szerint Aleksandar Vucic június 21-én Brüsszelbe utazott volna, ám miután a hétvégén több uniós vezetővel is tárgyalt telefonon, elhalasztotta a látogatást. 

A jelenlegi és leendő miniszterelnök az Air Serbia légitársaság első közvetlen Belgrád-New York járatával utazott volna az Egyesült Államokba június 23-án, hogy ott több magas rangú politikussal is tárgyaljon, ám a találkozókat lemondta, kizárólag az oda és vissza tartó repülőúton vesz részt. Ezt a hírt a szerb kormány sajtószolgálata is megerősítette a szerbiai közszolgálati televízió számára. 

Vucic hétfőn találkozik Michael Davenporttal, az Európai Unió belgrádi küldöttségének vezetőjével, valamint Kyle Scott amerikai nagykövettel, ám a megbeszélés témáját nem közölték előre, feltehetőleg a lemondott utazásokról, illetve arról a híresztelésről lesz szó, amely szerint a két diplomatának köze lehet néhány szerbiai tüntetés kirobbantásához, illetve radikalizálódási kísérletéhez. 

A Politika című napilap szerint ilyen fontos külföldi látogatásokat ok nélkül nem szoktak lemondani, hiszen azoknak komoly következményei lehetnek, így valószínűleg Aleksandar Vucic döntése mögött komoly indokok állnak, "így értelemszerűen az is feltételezhető, hogy Aleksandar Vucic valamiért elégedetlen fontos szövetségeseinek iránta vagy a szerb kormány iránti hozzáállásával". 

A találkozók lemondásának logikus oka az lehet, hogy Vucic mindaddig nem akar megbeszéléseket folytatni a világ vezető politikusaival, amíg össze nem áll új kormánya, távozó miniszterelnökként vagy miniszterelnök-jelöltként ugyanis nem köthet fontos szerződéseket, nem hozhat meghatározó döntéseket. 

Ugyanakkor a lépést az ellenzék a Nyugattól történő elfordulásnak értékelheti - írta a Politika -, a Szerbiával hagyományosan jó kapcsolatokat ápoló Oroszország ugyanis nem nézi jó szemmel a nyugat-balkáni ország európai integrációját, illetve egyes csatlakozási feltételek teljesítését. A Nyugat-ellenes ellenzék viszont éppen azzal állhat elő, hogy Aleksandar Vucic és a hozzá közel álló sajtó csak valamilyen elterelési szándékkal játssza el az EU-val és az Egyesült Államokkal szembeni ellenállást, hiszen azon kívül, hogy nem vezetett be szankciókat Oroszországgal szemben, minden uniós elvárást teljesített. 

Aleksandar Vucic egyelőre nem kommentálta a sajtóhíreket.

Forrás: MTI