A libanoni Hezbollah mozgalom vezetője azt mondta, hogy több harcost küld Szíria Aleppó területére, a csatatérre, ahol súlyos veszteségeket szenvedtek a szíriai kormányzati erők ellen harcoló lázadó csoportok.
Haszan Naszrallah - Hassan Nasrallah (Forrás: Francais.rt.com)

Haszan Naszrallah pénteken elmondta, hogy a Hezbollah több ezer szunnita ellensége nemrég belépett Szíriába a török határon keresztül azzal a céllal, hogy átvegyék Aleppó és a környező vidék irányítását.

"Egy új hullámmal kell szembe néznünk..." - közölte Naszrallah, akinek a beszédét élőben közvetítette az Al Manar TV. Hozzátette: "Aleppó védelme Szíria nagy részének a védelmét, ami pedig Damaszkusz, Libanon és Irak védelmét is jelenti egyben. A visszavonulás nem megengedett."

Shia, az iráni támogatású Hezbollah már régóta támogatja Bassár el-Aszad harcát a többnyire szunnita vallású lázadók ellen.

Naszrallah mindazonáltal tagadta, hogy a Hezbollah anyagilag is támogatná a harcokat, ami azért sem lehetséges, mivel egy amerikai törvény tiltja ezzel a szervezettel való pénzügyi tevékenységeket a bankoknak világszerte. A múlt hónapban a libanoni jegybank utasította is az ország pénzintézeteit, hogy feleljenek meg ennek az új intézkedésnek. Ugyanakkor Nasrallah azt is jelezte, hogy ez rájuk nincs hatással, mivel állítása szerint a pénzt közvetlenül Iránból kapja, nem libanoni bankokon keresztül.

A mozgalom vezetője végül azt is kifejtette, hogy: "Jelenleg nincs olyan üzleti projektünk vagy beruházásaink, amihez bankok kellenének. Sok mindenre nyitottak vagyunk a költségvetésünk terén, mivel fedeznünk kell az élelmiszereket, fegyvereket és a rakétákat is."

Saját bevallásuk szerint csak júniusban 26 Hezbollah-harcos halt meg Szíriában.

Aleppo birtoklásáért jelenleg egyszerre osztoznak a szíriai kormány katonái és a lázadók.