Közép-Európa legelső sörfutását rendezték meg pénteken a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádén. A versenyzőknek kötelező volt sört inniuk futás közben, amit egyáltalán nem bántak. Ma már a főzésé a főszerep.
Az indulóknak négy kilométert kellett lefutniuk, ezalatt négy dobozos sörtkellett meginniuk. Egyet a rajtnál, hármat pedig az ellenőrző pontokon. A szokatlan szabályokat szinte majdnem mindenkinek sikerült betartania, ennek köszönhetően a sportolók nagyon vidáman értek be a célba. Szombaton már nem kell sportolni, de a sörözés és az eszem-iszom folytatódik.

Több mint hetven kiállító várja portékáival az érdeklődőket a Békéscsabai Sörfesztivál és Csülökparádé kísérőrendezvényén, a Kárpát-medence Nemzeti Értékei és Hungarikumai Kiállítás és Vásáron. Egész hétvégén tart a vigasság a Szent István téren.

Szombaton délelőtt kezdődött a csülökpörköltfőző verseny, több mint száz csapat vágja a hagymát, a húst. A baráti, családi, céges társaságoknak egyszerű dolguk van: 4,5 kg csülökből kell hagyományos csülökpörköltet készíteniük.

Visszatérő főzőcsapatok jöttek a városba a Felvidékről, Erdélyből, sőt még Németországból is.

Az elkészült ételeket szakértő zsűri pontozza: Prohászka Béla – aki egyben a fesztivál gasztronómiai házigazdája is – munkáját segíti többek között Serényi Zsolt, a TV Paprika sztárszakácsa, Sági Szilárd, a gasztrokibic és Kovács Lázár, akit sokan csak Lázár Chef-nek ismernek.

A versenyen győztes csapat díja 100 ezer forint, míg a második helyezett 50 ezer forintos, a harmadik helyezett csapat 25 ezer forintos díjazásban részesül - írta a beol.hu.