Az emberkereskedelmet már a 19. században betiltották, de az Európai Bizottság ezt eddig nyilvánvalóan nem vette tudomásul – reagált Milos Zeman cseh államfő egy lapinterjúban arra, hogy ha valamelyik EU tagállam nem akar migránsokat befogadni, kivásárolhatja magát: minden be nem fogadott migráns után 250 ezer eurót kellene fizetni.
Az emberkereskedelmet már a 19. században betiltották, szerkesztő úr. Az Európai Bizottság ezt eddig nyilvánvalóan még nem vette tudomásul" – jelentette ki Milos Zeman egy vasárnapi interjúban.     

Arra a kérdésre, hogy milyen az esélye a brüsszeli javaslat megvalósításának, a cseh államfő kifejtette:

Természetesen semmilyen. Olvastam néhány lengyel és magyar politikus nyilatkozatát, akik ezt a javaslatot egy őrült agyszüleményének nevezték. Na, nem szeretném, hogy az Európai Bizottságnak része legyen egy pszichiátriai kezelőorvos"
– viccelődött Zeman.     

Az államfő szerint alaptalan az a néhány aktivista és politikus által hangoztatott vélemény, hogy a migránsválság kapcsán a cseh társadalom radikalizálódik, és a fasizmusra utaló jelek jelentek meg. A cseh társadalom mindössze "előzetesen óvatos" a migránsokkal összefüggésben.     

Zeman szerint minden Csehországban érkező migráns "illegális menekült", mert nem tartotta be a dublini szerződés egyik alapszabályát, miszerint menedékjogot az első biztonságos országban kell kérnie.

(MTI)