A cseh állam által kiadott értékpapírok mintegy 25 százaléka jelenleg külföldi befektetők kezében van  írta az E15 című prágai gazdasági napilap a cseh pénzügyminisztérium kimutatására hivatkozva.
Az újság úgy tudja, hogy külföldön rekordmagas az érdeklődés a cseh értékpapírok iránt. Csak az első negyedévben külföldi befektetők mintegy 50 milliárd korona (1,85 milliárd euró) értékben vásároltak cseh állampapírokat, ami példanélküli. A pénzügyminisztérium statisztikája szerint mintegy 350 milliárd korona (12,85 milliárd euró) értékű cseh állampapír van külföldi kézben. 

Cseh pénzügyi elemzők szerint a nagy érdeklődés összefüggésben áll azzal, hogy a cseh jegybank jelezte: várhatóan a jövő év közepén megszünteti beavatkozási politikáját a korona-euró árfolyamba. A befektetők és a spekulánsok azzal számolnak, hogy a korona a beavatkozások nélkül jelentősen megerősödhet. Prágai elemzők ezért úgy vélik, hogy a következő hónapokban még nagyobb lesz az érdeklődés a cseh állampapírok és a cseh korona iránt külföldön.

A cseh jegybank korábban nyilvánosságra hozta, hogy az idei év első három hónapjában 75 milliárd koronát költött az euró felvásárlására a korona árfolyamának védelmében.

MTI