Az egyiptomi rendőrség razziát tartott egy kairói sajtószakszervezetnél, és őrizetbe vett két újságírót, akik írásaikban bírálták a kormányt.
Vasárnap este az újságírók ülősztrájkot tartottak a belvárosban lévő szakszervezeti székházban. Ekkor jelentek meg a rendőrök az épületben, és vették őrizetbe a Bavabet Janajer ellenzéki honlap két újságíróját. A belügyminisztérium szerint egyik újságíró se próbált ellenállni, miután közölték velük, hogy letartóztatási parancsuk van ellenük. Mahmúd Kamál, a szakszervezetet vezető testület egyik tagja azt mondta, hogy negyvennél több rendőr tartott razziát az épületben, a belügyi tárca ugyanakkor nyolcról írt a közleményében. Kamál szerint egy biztonsági őr a szemén megsérült a rendőrségi akcióban.

A körözést egy héttel ezelőtt adták ki a két újságíró ellen - mondta Kamál, aki példátlannak nevezte a kényszerintézkedést. Szerinte soha egy elnök, miniszterelnök vagy belügyminiszter se mert még ilyet tenni Egyiptomban. Arról is beszélt, hogy a törvények szerint a sajtóegyesületeknél csak ügyész tarthat házkutatást a szervezet elnökének vagy helyettesének jelenlétében.

A sajtószakszervezet vezetői válaszul arra szólították az egyiptomi újságírókat, hogy sztrájkoljanak, amíg nem mond le a belügyminiszter, és tiltakozásul az intézkedések ellen hagyják üresen újságjaik címlapját.

Egyiptomban egy héttel ezelőtt harmincnál több újságírót fogtak el Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök elleni tüntetések tudósításáért. Április eleje óta tartanak a tiltakozások amiatt, hogy a kormányzat a szaúdi uralkodó kairói látogatásakor beleegyezett abba, hogy két lakatlan, de stratégiailag fontos vörös-tengeri szigetet átad Szaúd-Arábiának, írja az MTI.