Az MSZP szerint mivel a Honvédelmi Minisztérium (HM) a péntekre összehívott ötpárti egyeztetésre ugyanazt "az országos felháborodást kiváltó" javaslatát küldte meg, amelyet januárban is a parlamenti pártok elé terjesztett, nincs mit tárgyalni róla.
A honvédelmi tárca szerda délután közölte az MTI-vel, hogy az alaptörvény módosításához szükséges ötpárti egyeztetést péntek délelőtt tartják a HM-ben. A megbeszélésen egyebek között szó lesz arról, hogy a Magyar Honvédség terrorveszélyhelyzet elrendelése esetén hogyan tudna gyorsan és hatékonyan, a szükségesség és arányosság elvét figyelembe véve fellépni a magyar emberek biztonságának megőrzése érdekében - írták.

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke és Harangozó Tamás, a honvédelmi és rendészeti bizottság alelnöke szerda délután az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: véleményük most is pontosan ugyanaz, mint három hónapja, hogy a kormány a javaslat alapján pontosabban meg nem határozott "terrorfenyegetettségre" hivatkozva lényegében "háborús állapotot" jelentő különleges jogrendet vezethet be. Ennek keretében pedig akár "hatvan napig bármiféle országgyűlési vagy egyéb kontroll nélkül" drasztikusan korlátozhatja az állampolgárok alapvető szabadságjogait, átveheti az elektronikus médiát, ellenőrzése alá vonhatja, illetve korlátozhatja a telefon- és az internetszolgáltatást. Hatvan nap után is elég lenne a rendelettel bevezetett intézkedések egyszeri kétharmados megerősítése ahhoz, hogy korlátlan ideig fenntartsák a háborús állapotot - tették hozzá.

Az ellenzéki párt szerint ez "a javaslat nem a magyar emberek biztonságáról, nem a terrorizmus elleni harcról, hanem pusztán a Fidesz korlátlan hatalmáról, a polgárok jogfosztásáról és az országgyűlési ellenőrzés kiiktatásáról szól".

Pintér Sándor belügyminiszter és Simicskó István honvédelmi miniszter március 24-én jelentette be, hogy egy terrorizmus elleni intézkedéscsomag alkotásáról döntött a kormány. A belügyminiszter első alkalommal múlt péntekre hívta egyeztetésre a parlamenti frakcióval rendelkező pártok képviselőit a kormány terrorellenes intézkedési csomagjáról. A mintegy két órán át tartó tanácskozás után a kormánypárti Gulyás Gergely mellett az ellenzéki pártok képviselői is konstruktívnak nevezték az egyeztetést. Valamennyien azt mondták, ha a folytatás is hasonló lesz, jó esély van a parlamenti megegyezésre.

Szerdán az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ülésén elhangzott, hogy a HM-ben pénteken, jövő kedden pedig a Belügyminisztériumban (BM) folytatódnak az ötpárti egyeztetések a kormányzat terrorellenes intézkedési csomagjáról. Tasnádi László, a BM rendészeti államtitkára elmondta: a múlt pénteki ötpárti egyeztetés nyomán az ellenzék javaslatait is beépítették a szövegbe. Az így elkészült javaslatról újabb ötpárti egyeztetést tartanak a BM-ben.
Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke a BM államtitkárának azt mondta, az egyeztetés előtt szeretnék megkapni a módosított szövegtervezetet. A sajtónak nyilatkozva előrebocsátotta, az alaptörvény módosításáról szóló egyeztetésen az MSZP nem fog részt venni.

Forrás: MTI