Ha a pofátlan cinizmus szerepelne a rekordok könyvében, akkor a pedagógusok szakszervezetének elnöke minden bizonnyal csúcstartó lenne. Nem a mi felelősségünk – mondá ez a címeres gazember.
Mendrey Lászlónak, a sztrájkkal fenyegetőző Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnökének többször föltették a magától értetődő kérést: „közeledik az érettségi és mi lesz akkor, ha diákok vizsgaidőszaka veszélybe kerül egy esetleges pedagógussztrájk miatt?”

Erre ez a gazember minden alkalommal így felelt:

„Nem a mi felelősségünk!”

Hát ki a büdös k anyádé, te szemét, gerinctelen, tróger? – kérdezem én, minden jó- és polgári modoromból kivetkőzve.

Nem lehet ezeket a véglényeket már úri jó modorral elviselni. Ekkora mértékű cinizmust, ekkora mértékű pofátlanságot, ekkora mértékű szemétségét ritkán vágnak a társadalom arcába.

És tulajdonképpen nem az a baj, hogy az arcunkba vágták ezt a szemét, aljas, hazug, cinikus és pökhendi mondatot. Az igazi baj az, hogy ez a véglény még mindig elnöke a pedagógusok „érdekképviseleti” szervének. Hogy nem akadt legalább néhány tisztességes pedagógus, aki odament volna, hogy egyrészt pofánvágja ezt a Mendreyt, hogy ilyen ganéságot mert nyilatkozni a nevükben, másrészt meg hogy azonnali hatállyal és véglegesen kidobják a PDSZ elnöki irodájából.

Tényleg annyira gerinctelen a magyar pedagógus társdalom, hogy eltűrik, hogy ez a Mendrey nevű lény ilyen megalázó helyzetbe hozza őket? Ha valakinek bármiféle szemernyi kétsége lett volna, ettől a szemét cinikus mondattól rá kellett ébredjen: Mendrey egy görény, akit fizetnek a háttérből azért, hogy politikai harcot vívjon, és még véletlenül sem a tanárok érdekeit képviseli. A diákokat pedig nagyon magasról leszarja.

Tényleg nem számít ebben az országban a tanárok tízezreinek, és a diákok százezreinek, hogy hogyan sikerül a tanév vége, a vizsga, a felvételi, az érettségi? Még mindig olyan buli kockásingezni, meg tüntetgetni, meg sztrájkolgatni?