Több ezren látogattak el a hortobágyi kihajtási ünnepre szombaton. Az állattartók jó évre számítanak a Hortobágyon.
Nyáriasan, frissen nyírva érkeztek a rackák a kihajtási ünnepségre. A juhok után a hortobágyi csikósok is átkeltek a Kilenclyukú-hídon. A hideg hónapokat 1500 racka juh, négyezer szürkemarha és ötszáz nóniusz ló töltötte a téli szálláshelyeken. A pásztorok szerint nem csak a jószágok, ők is unták már a bezártságot.

- Alig vártuk, hogy kitavaszodjék. A pásztorembernek ez a mindene – mondta el Máté János juhász.

A hagyományok szerint a Hortobágyon mindig Szent György napja környékén hajtották ki a jószágokat a pusztába. A napot már a rómaiak is megünnepelték Palilia néven, amely igazi pásztorünnep volt. Kiseperték az istállókat, meghintették vízbe mártott babérágakkal, a szalmatűz füstjével pedig megfüstölték magukat és jószágaikat. A tűzön a nyájat is áthajtották, maguk háromszor ugrottak át rajta, hogy a boszorkányok rontását elkerüljék. A pásztorok áldozatot mutattak be, majd kezet mostak a reggeli harmatban.

A hagyomány továbbélése látható a hazai állattartás szokásaiban is. Az ünnephez számos hiedelem és népszokás kapcsolódik. Például rontáselhárító szerepet tulajdonítottak annak a vesszőnek, mellyel az állatokat a legelőkre hajtották. Gyakran előfordult, hogy a marhákat láncon, tojáson hajtották keresztül hajtották ki a legelőre, mert úgy vélték, a rituálé miatt a jószágok olyan erősek lesznek, mint a lánc és olyan gömbölyűek, mint a tojás. A nyírfa vagy rózsafaággal kihajtásnak szintén rontáselhárító szerepe volt és más módszerekkel is védték ezen a napon a házat és lakóit, de főleg az istállót. Ilyenek voltak az istálló körülszórása, körülfüstölése, zöld ágak tűzése az ajtóra, kapura; seprű, só, gatyamadzag az ajtóba; fokhagyma a marha szarvába.

A Szent György napi szokások egy részét elevenítették fel most is a Kilenclyukú-híd tövében, bár az állatok egy része a kedvező időjárás miatt már két hete a legelőkön van. A téli hónapok rekord esőzései után most bőven van mit enniük az állatoknak.

- Olyan legelőként és kaszálóként hasznosítható mezőnk van ami hosszú évek óta nem volt. Remélem, ez majd meg fog mutatkozni a választott borjak súlyában – hangsúlyozta Medgyesi Gergely, a Hortobágyi Nonprofit Kft. ügyvezetője.

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára köszöntő beszédében azt mondta: a pásztorhagyományokhoz és az őshonos állatfajtákhoz a magyarság érzelmileg is kötődik. Éppen ezért fontos a Hortobágyon végzett munka. A magyar állattartási hagyományok továbbélését az unió is segíti.

- Működtet az Európai Unió egy olyan támogatási rendszert, ami az intenzív fajtákhoz képest kisebb hozamokat kiegyenlíti. – közölte V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára.

A kihajtási ünnepségen vették át megbízóleveleiket a számadók, vagyis azok a pásztorok, akik az őszi behajtásnál adnak számot a jószágok gyarapodásáról a Hortobágyon.

Forrás: dehir.hu