Üzbég menedékkérők, menekültek és migráns munkások százait rabolták el és vitték vissza erőszakkal Oroszországból Üzbegisztánba, ahol megkínozhatják őket – áll az Amnesty International ma hajnalban közzétett jelentésében. Az orosz hatóságok nem csupán szemet hunynak az Üzbegisztánban folyó kínzások és igazságtalanságok felett, de még segítséget is nyújtanak hozzá.
A Rövid úton a kínzás felé: emberrablások és erőszakos visszaküldések Oroszországból Üzbegisztánba (Fast-track to Torture: Abductions and Forcible Returns from Russia to Uzbekistan) című jelentés azt vizsgálja, hogy az orosz hatóságok miként működtek együtt Üzbegisztánnal több száz, kitoloncolással kapcsolatos ügyben annak ellenére, hogy egyértelműen fennállt a veszélye: egyeseket megkínoznak, ha visszatérnek az országba. Azokban a ritka esetekben, amikor Oroszország megtagadta a kiadatási kérelmek teljesítését, az üzbég biztonsági erők engedélyt kaptak, hogy szabadon elfogják és erőszakkal visszavigyék a keresett személyeket Üzbegisztánba.

„Az orosz hatóságok és a polgárőrség nem csupán szemet hunynak az Üzbegisztánban folyó kínzások és igazságtalanságok felett, de még segítséget is nyújtanak hozzá” – mondta John Dalhuisen, az Amnesty International európai és közép-ázsiai igazgatója.”

Forrás: infovilag.hu