Kínos magyarázkodással ért véget a mai pedagógussztrájkot összegző sajtótájékoztató. Egymásnak ellentmondóan nyilatkozott Galló Istvánné az országos megmozdulást szervező Pedagógusok Szakszervezetének elnöke és Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke. Gallóné a PestiSrácok.hu kérdésre reagálva azt mondta, nem fizetéskiesés miatt nem sztrájkoltak azok, akik nem vettek részt a megmozdulásban.
Pár perccel korábban Tóth József elsődleges érvként viszont a következőt fogalmazta meg: „sokan azért nem vállalták fel a mai napot, mert számoltak”. Portálunk azt is megtudta, volt olyan fővárosi intézmény, amelyben a tantestület egyöntetűen úgy gondolta, a gyerekek rövid és hosszútávú érdeke is az, hogy tanuljanak, ezért nem vettek részt a sztrájkban. Az III. kerületi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Gimnázium igazgatója azt mondta, érzékelik és elszenvedik a közoktatást sújtó problémákat, de a megoldás tárgyalásos és nem nyomásgyakorlással kikövezett úton fog megszületni. Nem vettek részt a szociális ágazatban meghirdetett egész napos munkabeszüntetésben a Kocsis Máté által vezetett VIII. kerületi bölcsődék sem, miután Józsefváros vezetése és a kerületi szakszervezet megegyezett a béremelésről.

Egymásnak mondott ellent a mai pedagógussztrájkot szervező Pedagógusok Szakszervezetének elnöke Galló Istvánné és Tóth József, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet elnöke. Az országos akció eredményeiről és sikeréről számoltak be a sajtó képviselőinek, amikor Tóth József a következőket találta mondani a részvételt illetően: „sokan azért nem vállalták fel a mai napot, mert számoltak”. Pár perccel később Galló Istvánné a PestiSrácok.hu kérdésére, hogy tervezik-e kifizetni a sztrájkalapból a résztvevők kieső bérét viszont azt válaszolta: nem, mert az akcióalap nagy része, több tízmillió forint elment a február 13-i tüntetés költségeire. Az érdekvédő hozzátette, nem szeretné, ha bárki azt gondolná, hogy a pedagógusok a keresetkiesés miatt nem vállalták esetleg a sztrájkot. Véleménye szerint a tanárok és az oktatást segítő dolgozók nem ezt számolgatták. Azt is hozzátette, a sztrájkalapból csak a szakszervezeti tagok kaphatnának, de tudomása szerint ezt senki nem forszírozta.

„Akkor amikor hetek óta ilyen nagy kérdések és az oktatás ügye van terítéken, akkor egyébként nem gondolom, hogy bármelyik kollégát a sztrájkban való részvételtől azt tartott vissza, hogy néhány ezer forintos keresetkiesést fog szenvedni és azért nem sztrájkolt, mert esetleg ezt nem fogja megkapni. Miért ne számoltak volna, tudni akarta, hogy mennyivel fog kevesebbet kapni. A sztrájktörvény egyébként pontosan tartalmazza, és a szakszervezet erre külön pontban hívta fel a figyelmet, hogy aki csatlakozik, az nem kap fizetést. Ezzel együtt vállalták a kollégák a sztrájkban való részvételt.”

Az érdekvédő érdeklődésünkre azt is elmondta, bár nem bénult meg délben az ország 5 percre, de több olyan akció is volt, amelyeket a társszervezetek szerveztek. Reggel forgalomlassító demonstrációt tartott Budapest belvárosában több szakszervezet, a Dunaferrnél öt percre beszüntették a munkát és ott ahol nem lehetett leállni, kitűzték a kék szalagot a szolidaritás jeleként. Úgy véli, ha nem is állt le az ország, sokan gondoltak az oktatásra abban az öt percben.

ÁRRAL SZEMBEN, ELLENSZÉLBEN – DE MEGCSINÁLTUK

A sztrájktörvény és nem kis „ellenszél” is szabotálta az országos pedagógussztrájkot, ennek ellenére sikeresnek mondható, mivel ilyen méretű munkabeszüntetésre legutóbb 21 éve volt példa Magyarországon. Hogy eredményes is volt-e, és elérte-e a célját, az már a további tárgyalásokon derül majd ki – jelentette ki Galló Istvánné. Hozzátette azt is, a sztrájkbizottság folytatja a tárgyalásokat, valószínűleg már jövő héten tárgyalóasztalhoz ülnek az oktatási államtitkársággal. Egyelőre nem szerveznek újabb akciót, mert nagyon erősen a tárgyalásokra szeretnének koncentrálni – jegyezte meg.

EZ NEM SZÁMHÁBORÚ

A számok tükrében Gallóné megosztotta, 24 960-an vettek részt a sztrájkban a megyei szervezetektől délig beérkezett adatok szerint. Az érdekvédő szerint ez a szám még nőhet néhány száz fővel és egyelőre a fővárosi adatok sem véglegesek. Munkabeszüntetés 1185 intézményben volt a 4970-ból – tette hozzá. Kitért arra is, volt olyan intézmény, ahol minden pedagógus, technikai dolgozó sztrájkolt, és volt olyan, ahol csak egy részük. Azt is jelezte, hogy az EMMI adatai nem fognak egyezni az általa közölttel. Nem akar számháborúba belemenni, de a tárca száma kisebb lesz, mivel csak a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működtetésében lévő intézmények adatairól van ismerete, a többiről nincs. Azt nem tudta megmondani, hogy a szociális ágazatban szintén szerdára meghirdetett sztrájkon mennyien vehettek részt. Elmondta azt is, hogy a munkabeszüntetést négy konföderáció és 26 ágazati szakszervezet támogatta, és számos civil szervezet fejezte ki szolidaritását.

NEM SZTRÁJKOLTAK A GYEREKEKÉRT

Portálunk több iskolát is megkeresett, a többi között az óbudai Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Gimnáziumot. Berczelédi Zsolt az intézmény igazgatója elmondta, felajánlották a kollégáknak, hogy aki élni szeretne a sztrájkhoz való jogával, az tegye, de a tantestület egységesen amellett foglalt állást, hogy nem csatlakoznak pedagógussztrájkhoz. Kiemelte ugyanakkor, hogy mindez nem azt jelenti, hogy nem értenek egyet és nem szenvednek az oktatást sújtó problémáktól az ország többi intézményhez és pedagógusához hasonlóan, de úgy érezték a gyerekek érdekét az szolgálja, ha megtartják az órákat, és nem az, ha sztrájkolnak. Az intézményvezető úgy látja, a közoktatás problémáira a tárgyalóasztal mellet születhet megoldás, ugyanakkor hozzátette azt is, jó lenne, ha kormány konstruktívabb lenne bizonyos kérdésekben. A szülőktől kaptak hideget és meleget is. Volt, aki megköszönte nekik, hogy „ott állnak a gáton”, de volt, aki sérelmezte, amiért nem szolidarítanak együtt a többi pedagógussal. De inkább a pozitív visszajelzés volt túlsúlyban – tette hozzá.

JÓZSEFVÁROS IS KIHAGYTA A SZTRÁJKOT

A Magyar Idők cikke szerint a Kocsis Máté által vezetett VIII. kerületi bölcsődék sem vettek részt a szociális ágazatban meghirdetett egész napos munkabeszüntetésben, miután csaknem 18 százalékos béremelési megállapodás született Józsefváros vezetése és a kerületi szakszervezet, valamint a bölcsődei vezetés között. A május elsejétől érvényes bérmegállapodás a kerület hét intézményében mintegy 150 dolgozót érint.

PÁRT(RE)AKCIÓK

A pedagógusok többsége ráébredt arra, hogy csak felhasználják őket az egymást érő politikai akciókhoz, ezért csatlakozott csupán egyötödük a sztrájkhoz – írta közleményében a Fidesz. Az MSZP politikusai, aktivistái a Parlament előtt, a Kossuth Lajos téren fejezték ki szolidaritásukat a pedagógusokkal. A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólította fel a kormányt, hogy fejezze be az országos sztrájkban részt vevő tanárok fenyegetését. A Magyar Liberális Párt szerint a pedagógussztrájk során több pedagógust is “erőszakkal fosztottak meg” a tiltakozás jogától. Az Együtt szerint a kormány időhúzásra játszik és “megpróbálja megvezetni” a tanárokat a pedagógussztrájk kezelésekor.

NYOMTÁK A DUDÁT AZ EMMI-NÉL

Újból a „nemzet napszámosai” mellé állt a Magyar Taxisok Szakszervezete. Közleményükben azt írták, azért, mert tudják, a jövő azon múlik, hogy kik és hogyan nevelik gyermekeinket, unokáinkat.

Szolidarításuk jeleként délben öt kék szalaggal megkülönböztetett autóval kivonultak az EMMI Akadémia utcai épülete elé, és öt percen át dudáltak így fejezve ki együttérzésüket a tanárokkal.

Forrás: pestisracok.hu