Az ausztriai kerítésépítés miatt hazánk nyugati felében új helyzetre kell felkészülni – összegzett Sopronban Nógrádi György kül-és a biztonságpolitikai szakértő.
Napjaink egyik legismertebb külpolitikai szakértője Nógrádi György, a KDNP helyi szervezete meghívására érkezett Sopronba. Globális erőcsoportok és a migráció címmel megtartott előadásában a szakember elemezte a globális erőcsoportok-, a világhatalmak közötti bonyolult kölcsönhatást, annak külpolitikai és biztonságpolitikai következményeit.

Kiért arra is, hogy a migráció kapcsán mi a magyar és az európai álláspont. A magyar miniszterelnök tízpontos javaslatában nem történt változás.

Törekvéseit az unióban, illetve magyarok többsége támogatja.

Kérdésünkre, amely szerint van olyan nyári fesztivál, ahol a beléptetésnél a repülőtereken használatos eszközöket is bevetik majd, azt jelenti, hogy a jövőben számítanunk kell a folyamatos ellenőrzésre, megfigyelésre, Nógrádi György elmondta: egész Európának erre kell felkészülnie.

– Oly mértékben romlott a valós biztonság, amire senki sem számított – fejtette ki. – Körülbelül egy héttel ezelőtt a német elhárítás vezetője elmondta, Európa tele van terroristával és erre a helyzetre nem készültek fel. A titkosszolgálatok mellényúltak, nem hitték el, hogy ők a migránsokkal együtt érkeznek majd. Hát, bejöttek.

Ausztriában, a keleti határszélen két helyen terveznek kerítést építeni. Az egyik éppen megyénkben, Hegyeshalom túloldalán húzódna. Emiatt milyen veszélyek állhatnak elő térségünkben? – tudakoltuk Nógrádi Györgytől.

Egy újabb menekülthullám teljesen más helyzetet teremt – mondta. – Az Ausztriában dolgozókat minden bizonnyal nem érinti a tervezett osztrák kerítésépítés. Ők a hivatalos helyeken közlekednek, s nem a zöldhatáron. Az ingázókat emiatt hátrány nem nagyon érheti. A ausztriai kormány egyébként egy rövid huzavona után teszi azt, amit a magyar.

Nógrádi György összegezve kiemelte: tavaly 1,5-1,7 millió ember jött Európába. Ha nem tudjuk a határt megvédeni, lezárni akkor sokkal többen jönnek. Tudni kell, az új érkezők már sokkal szegényebbek, mint azok, akik az elmúlt időszakban útra keltek. S feltehetően egészségügyi problémákkal is szembe kell néznünk.

Magyarország korábban megépítette a kerítést a szerb és a horvát határon.

Minden határzárás hatheted eredményt hoz. Azaz a menekültek egy hetedét nem lehet feltartóztatni. A magyar-szlovén határ még nyitott, adott esetben ez problémát okozhat. Kérdés továbbá az, Romániában hosszú távon tudják-e ellenőrizni a határt. A válasz jelenleg még igen. Várjuk, továbbá, hogy több millió ukrán elindul majd – zárta Nógrádi György.

Forrás: kisalfold.hu