Egyetértettek abban, hogy gyakorlatilag semmiben nem értenek egyet – röviden így lehet összefoglalni a NATO-Oroszország Tanács ülését, amely két évi szünet után szerdán ült össze Brüsszelben. Júliusig újabb megbeszélést tarthat a testület, bár erről még nem született döntés.
Civilizáltnak nevezte a 28 tagállam és Oroszország NATO-nagyköveteinek a tervezettnél másfél órával hosszabbra nyúlt, szerdai tanácskozását az észak-atlanti szövetség egyik tisztségviselője. Az ülésen élénk vita alakult ki Alekszandr Grusko orosz nagykövet és a NATO-szövetségesek között, de a felek nem tudták meggyőzni egymást. „Elbeszéltek egymás mellett” – fogalmazott lapunknak egy NATO-forrás, rámutatva, hogy az asztal körül ülők gyakorlatilag megismételték álláspontjukat a három napirendre tűzött témáról: az ukrajnai helyzetről, a katonai műveletek biztonságáról és átláthatóságáról, valamint az afganisztáni rendezésről.

A tanácskozáson heves szópárbaj alakult ki azokról az amerikai külügyminiszter által Moszkva veszélyes és provokatív manővereinek nevezett, balti-tengeri incidensekről, amelyek során orosz repülőgépek egy amerikai hadihajót és egy felderítőgépet közelítettek meg. Stoltenberg hangsúlyozta: nyitva kell tartani és használni kell az érintkezés csatornáit, ami egy brüsszeli forrás szerint azt jelenti, hogy „az oroszok vegyék fel a telefont”. Emellett az észak-atlanti szervezet azt javasolja, hogy vizsgálják felül az EBESZ keretében jóváhagyott bizalomerősítő intézkedéseket, csökkentve egy esetleges konfliktus kockázatát.

Grusko ugyanakkor védelmébe vette az orosz légierőt, amely szerinte jogos választ adott a Kalinyingrádhoz túlságosan közel merészkedő amerikai romboló, a Donald Cook hadmozdulataira. „Mit szólna az Egyesült Államok, ha cirkáló rakétákkal fölszerelt hadihajót vezényelnénk New York közelébe vagy a Mexikói-öbölbe?” – tette fel a kérdést a nagykövet. Moszkva érvelése szerint az észak-atlanti szövetség aránytalanul nagy haderőt készül felvonultatni Oroszország tőszomszédságában, NATO-források viszont ezt elenyészőnek nevezik a Kalinyingrádba telepített orosz katonai arzenálhoz képest.

Forrás: nol.hu