Az osztrák szövetségi elnökválasztás első fordulójában messze az első helyen végzett a radikális jobboldali Szabadságpárt elnökjelöltje, Norbert Hofer. A második helyezett a zöldpárti veterán, Alexander Van der Bellen lett. A második fordulóban az első két helyezett mérkőzik meg újra.
A vasárnapi osztrák szövetségi elnökválasztás első fordulójának egyértelmű győztese lett Norbert Hofer, a Szabadságpárt elnökjelöltje (képünkön), aki a szavazatok 35,5 százalékát szerezte meg. Második helyen a zöldpárti Alexander Van der Bellen futott be 21,1 százalékkal. A harmadik helyen Irmgard Griss független jelölt, egykori osztrák legfelsőbb bíró végzett 18,8 százalékkal.

A két egykori néppárt jelöltjei leszerepeltek: Andreas Khol (ÖVP) 11,2 százalékot, Rudolf Hundstorfer (SPÖ) 11 százalékot szerzett.

Mivel az első fordulóban egyik jelölt sem szerzett abszolút többséget, második fordulót tartanak majd, amin a két legtöbb szavazatot szerzett jelölt, azaz a szabadságpárti és a zöldpárti induló vehet majd részt.

Forrás: Der Standard