Ez történt a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő kecskeméti középdöntőjén.
Idén hatodszor mérték össze Bács-Kiskun és Jász-Nagykun-Szolnok megye diákjai pénzügyi tudásukat a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő kecskeméti középdöntőjén. A régió győztes csapatai Kecskemét, Baja, Öcsöd és Balotaszállás iskoláinak tanulói közül kerültek ki. A gyerekek nagyon élvezték a pénzügyi szerepjátékot, a számolási feladatokkal viszont még többen nehezen boldogultak. 

Az 1-2. osztályosok kategóriájában a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola Dollárok nevű csapata nyert, a 3-4. osztályosoknál a Bajai Szentistváni Általános Iskola képviseletében a Spórolók csapata győzött. Az 5-6. osztályosok között az Öcsödi József Attila Általános Iskola Tini Pénz-ügyesek elnevezésű csapata végzett az első helyen, míg a 7-8. osztályosok kategóriájában a Kiskunhalasi Fazekas Mihály Általános Iskola Balotaszállási Tagintézményének tanulói, Takarék(ok)osok csapat névvel gyűjtötték össze a legtöbb pontot.

”Évek óta részt veszek a kecskeméti középdöntő zsűrijében, és azt látom, hogy a mezőny igen kiélezett, gyakran csak egészen kicsi pontkülönbség dönt az első és második helyezett csapatok között. Ez azt mutatja, hogy itt már nagyon felkészültek a gyerekek, és tényleg mindent beleadnak, hogy bekerüljenek a döntőbe. Az összetettebb számolási feladatok azért meg tudják izzasztani a csapatokat, ezeknél a legnagyobb nehézséget az okozza számukra, hogy időre befejezzék a feladatot. A szerepjátékban az 1-2. osztályosok még picit zavarban vannak, a 3-4. osztályosok és a felsősök viszont már kimondottan élvezik, hogy különböző szituációkat játszhatnak el. Jó volt látni, hogy az előző évekhez hasonlóan idén is nagyon jó hangulatban versenyeztek a gyerekek.” – mondta el Svendor Csilla a K&H Bank kecskeméti fiókigazgató-helyettese, a zsűri elnöke. A zsűri tagjai között foglalt helyet még Pálinkásné Endre Petra, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Kecskeméti Tankerületének tanügy-igazgatási referense, valamint Gál Orsolya újságíró, a Kecskeméti TV képviseletében.

„A felkészülés alatt megnéztük a rajzfilmsorozatot és ellátogattunk a kiskunhalasi bankfiókba, ahol rendkívül sokat tanultak a gyerekek. A csapat az interneten utánanézett minden egyes pénzügyi fogalomnak, amivel találkozott és ezeket kigyűjtötték, majd megtanulták. A verseny során a számolási feladatokat találták a legnehezebbnek a gyerekek, a kedvenc feladatuk viszont egyértelműen a pénzügyi szerepjáték volt.” – osztotta meg a győztes Takarék(ok)osok csapat felkészülési módszerét és versennyel kapcsolatos tapasztalatait Nagyné Bajnai Adrienn, a csapat felkészítő tanára. 

A gyerekek 14 különböző iskolából érkeztek a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő idei negyedik középdöntőjére. A versenyen összesen húsz, korosztályonként 5-5 csapat képviseltette magát. A mostani középdöntő győztesei a júniusi budapesti döntőn a másik 7 régió győztes csapataival mérkőznek majd meg az értékes tárgynyereményekért. 

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető pénzintézeteként – országosan több mint 4000 munkatársával – a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 210 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 1700 milliárd forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A K&H 2015. december 31-én a Magyar Állam által kibocsátott instrumentumok 1076 milliárd forintos állományával rendelkezett. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít megrendeléseket és folyamatos tevékenységet. A Bankcsoport 2015-ben 55 milliárd forint, az elmúlt 5 évben összesen 239 milliárd forint adó és járulék megfizetésével járult hozzá a magyar állami költségvetés bevételeihez.

Főbb adataink: 

K&H Bank 2015. december 31-én:

saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 222 milliárd
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 2 582 milliárd
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 38,1 milliárd 

K&H Biztosító 2015. december 31-én:

saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 11,9 milliárd
mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 142,5 milliárd
biztosítástechnikai eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 3,4 milliárd
adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): HUF 1,9 milliárd