Újabb gyanús gázóraügy. Tamás története sokaknak ismerős lehet: mese a Tigázról és az állítása szerint megmágnesezett gázóráról. A férfi azt mondja: nem fizeti ki a több százezer forintos büntetést, mert hozzá sem nyúlt a mérőhöz. Inkább fellebbez.
A Panaszkönyv című műsorunknak nyilatkozó férfi tavaly nyáron hívta a gázszerelőket, mert gázszagot érzett az udvaron. A szerelők kijöttek, és hamar el is hárították a hibát. Ezután azonban érdekes fordulatot vett a történet. A Tigáz telefonon hívta.

„Valamit ellenőrizni akartak. De így ad hoc jelleggel. Jó! Ez ellen nem volt semmi kifogásom. Nyugodtan csinálják. Semmi takargatnivalóm nem volt. Utána mondja, hogy hát itt azért nagy baj van. Mondom és kérdezem, hogy mi a baj? Hát az OMH-s pecsét azért itt kiáll” – idézte föl a történteket a férfi.

Az OMH-pecsét az Országos Mérésügyi Hivatal pecsétje, a mérőeszköz felbontása elleni hivatalos lezáró lenyomat. Azaz a mérőórát nem lehet kinyitni úgy, hogy a pecsét ne sérüljön meg. A helyszínen nem találtak hibát, de a szerelők elvitték az órát ellenőrzésre. A Tigáz által fizetett, úgynevezett független szakértők vizsgálták meg a mérőt. Napokkal később levélben értesítették a panaszost, hogy több százezres büntetést kell fizetnie, mert mágnesezték az óráját. A férfi álltja: ő nem csinált vele semmit.

A Magyar Energetikai Hivatal szóvivője szerint sántíthat az ügy. „Amikor megjön az ellenőr, akkor közölnie kell, hogy ellenőrzést folytat. Magát igazolnia kell, és utána fel kell hívni a fogyasztót arra, hogy mindvégig legyen jelen az ellenőrzés alatt” – ismertette az eljárást Scherer Zsolt.

A műsornak nyilatkozó ügyvéd is óvatosságra inti a fogyasztókat. „Mivel rengeteg probléma van gázos ügyfeleinkkel, a gázos történeteinkben ezért azt szoktuk javasolni, hogy amikor felszerelik az órát, amikor még ott vannak a gázosok, akkor fényképezzék le az órát, a plombát, hogy ez hogy néz ki, mert akkor a későbbiekben nem lesz probléma” – javasolja Dózsa Ernő.

Az igazságügyi vizsgálat eredménye a forgatás után érkezett meg a panaszoshoz. 540 ezer forintot kellene fizetnie, de azt mondja nem fog. Panasszal él az eljárás ellen. Azt reméli: egy újabb, valóban független szakértői vélemény neki ad majd igazat - írja a hirtv.hu.