Felújítják a győri Radó-szigeten található Vénusz-szobrot és az I. világháborús hősi emlékművet; a rekonstrukció 12 millió forintba kerül, amelyet a győri önkormányzat és a Győri Közszolgáltató és Vagyongazdálkodó Zrt. (Győr Szol Zrt.) közösen finanszíroz - tájékoztatta a cég kommunikációs csoportvezetője az MTI-t.
Ozsvárt Tamás részletezte: a sziget sétányának északi oldalán található Vénusz-szobor Eskulits Tamás szobrászművész 1985-ben készített műalkotása. A carrarai márványból készült, kagylón álló százhetven centiméteres szobrot csobogó övezi. 

A szobrot az elmúlt csaknem három évtized alatt többször is megrongálták, megcsonkították, a karját és a fejét újra is faragták. 2014 nyarán ismeretlenek a csobogó feletti kagyló peremét csorbították meg, tavaly pedig letörték a fejet és a Rábába dobták. A kompozíció részét képező csobogó nem működik, a kő anyagú medence pedig repedezett, mállott.

A rekonstrukció során a szobortestet megtisztítják, a kagyló részt a talapzattal együtt restaurálják és új alapot építenek. A megrongált elemek rekonstrukcióját és a szobor tisztítását az alkotó, Eskulits Tamás szobrászművész felügyeletével végzik. 

Felújítják a szobor vízgépészeti berendezéseit és közműellátását is, így a csobogó újra működőképessé válik. A medence feltöltését egy új vízakna, a vízforgatást pedig napelemmel működő szivattyú biztosítja. A szobor környezetének burkolatán a rongálásokat helyreállítják. 

Az I. világháborús hősi emlékművet a korábbi rongálások miatt megtisztítják. Medencéje körül 230 négyzetméteren térköveket raknak le, a medencébe pedig vízforgató szivattyút telepítenek, ami megakadályozza az algásodást. 

A Rába kettős híd átvezető útjának déli oldalán található emlékművet Horvay János szobrászművész alkotta 1936-ban. 

Mindkét alkotás felújítása már megkezdődött.

Forrás: MTI