A békéscsabai Javipa Nyomdaipari Kft. 503,2 millió forintból szerez be ofszet nyomógépet, amellyel termelési kapacitását bővíti. A beruházáshoz a cég 251,6 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatást nyert el - tájékoztatta a vállalat az MTI-t.
A vállalat a támogatáson felüli összeg egy részét saját forrásból, egy részét pedig bankhitelből kívánja fedezni - válaszolták az MTI megkeresésére.

A nyomdaipari cég a beszerzés révén egy világviszonylatban is újdonságnak számító technológiához jut, amellyel ma Magyarországon senki sem rendelkezik. A nyomógép előnye abban rejlik, hogy a korábbi öt-hat szín helyett egyidejűleg hét szín használata lehetséges. Az úgynevezett anicolor technológia segítségével a beállítási ívek száma egyharmadára csökken, így jelentős anyagköltség-megtakarítás, emellett műszakonként akár 1-1,5 óra időmegtakarítás érhető el - írták.

A várhatóan augusztus végén záruló beruházás során - mivel a növekvő megrendelés-állomány révén több alapanyagot és készárut kell mozgatni - két targoncát is beszereznek - teszik hozzá.

A jelenleg 113 munkavállalót foglalkoztató vállalat az új gépek kezeléséhez a következő két évben négy személy felvételét tervezi.

A Javipa Nyomdaipari Kft. fő tevékenysége kis és közepes példányszámú csomagolóeszközök nyomdai kivitelezése, faltkarton dobozok, címkék, tekercses kivitelű csomagolóanyagok előállítása.

Az elsősorban belföldi megrendelésre dolgozó vállalkozás 2014-ben 1,77 milliárd forintos árbevételt ért el, amely tavaly 2 milliárd forintra nőtt.

Forrás: MTI