A Boko Haram terrorszervezet eredetileg azért jött létre 2002-ben Nigériában, hogy a lakosságot szegénységbe taszító korrupció ellen küzdjön, ám végül mégis a nyugatosodásban vélték megtalálni a fő ellenséget, mivel a korrupciót a nyugatosodás következményének tulajdonították.
A veszély Afrika felől érkezik

Igaz, hogy a nagy európai terrortámadásokat szíriai terroristák követték el, de kevesen vannak tisztában azzal, hogy veszély közeleg Afrika irányából is. Az olasz és német titkosszolgálatok az Afrika felől érkező terror-fenyegetettségre hívják fel a figyelmet. A németeket az olasz titkosszolgálat figyelmeztette, hogy újabb támadások várhatóak tengerparti strandokon, gépfegyveresek által elkövetve, csakúgy, mint Tunéziában. Az olaszok azt állítják, hogy a támadások a Boko Haramhoz köthetőek és Dél-Franciaországot, Olaszországot, valamint Spanyolországot érinthetik. Azt nem tudni, ebből mennyi igaz, de a Boko Haram jó ideje nagyon ijesztő terrorszervezet lett.

Eredetileg a nigériai korrupció ellen küzdöttek, de a nyugati államok váltak a fő ellenséggé

A Boko Haram (magyarra fordítva körülbelül: “szentségtörés a nyugatosodás”) terrorszervezet eredetileg azért jött létre 2002-ben, hogy a nigériai korrupció ellen küzdjön, ám végül mégis a nyugatosodásban vélték megtalálni a fő ellenséget – mivel a korrupciót a nyugatosodás következményének tulajdonították. 2014-ben A Boko Haram több halálért volt felelős, mint az Iszlám Állam (az Institute for Economics and Peace jelentése alapján).

Boko Haram: 6644 halott, Iszlám Állam: 6073 halott.

Nigériában az ország lakosságának 60 százaléka napi 1 dollárból él

A Boko Haram Nigéria gazdasági problémáiért, a szegénységért valamint a korrupcióért az ország elnyugatosodását, a nyugati oktatást tette felelőssé.  Nigéria hiába Afrika legnagyobb olajtermelője, ha az ország lakosságának hatvan százaléka napi egy dollárból kénytelen megélni – és a feszültséget csak fokozza a muszlimok és keresztények közötti ellentét. A Csádban, Nigerben és Kamerunban is jelen lévő Boko Haram terrorszervezet 2014-ben vált világhírűvé kétszáz diáklány elrablásával.

A Boko Haram a gépfegyveres támadást részesíti előnyben a robbantással szemben

Nigériában annak az esélye, hogy valaki terrortámadás áldozatává váljon, gyakorlatilag megháromszorozódott az elmúlt években. Még Barack Obama is tisztában van a fenyegetettséggel, hiszen háromszáz katonát vezényelt ki Kamerunba. A Boko Haram jó kapcsolatot ápol a ISIS-szel: a tavalyi év során hűséget is fogadtak a szervezetnek, aminek gyakorlati jelentősége ugyan nincs, de elméleti annál inkább. A módszereket illetően azonban kevésbé hasonlítanak a terrorszervezetek egymásra, hiszen a Boko Haram inkább a gépfegyveres támadást részesíti előnyben a robbantással szemben.

Forrás: 24.hu