Hétezer civil ruhás erkölcsrendőr figyeli a tavasz és a meleg idő érkezésével fejkendőjüktől, azaz hidzsábjuktól megszabaduló iráni nőket Teheránban. A szigorú vallási szabályok ellen lázadók sem fegyvertelenek, ugyanis egy okostelefonos applikáció, a Gershad tájékoztatja őket, hol várható éppen hivatalos ellenőrzés.
Hosszein Szadzsedinia teheráni rendőrfőnök újságíróknak azt mondta, hogy az új, civil ruhás egységek leginkább a helytelen kendőviselésre, a fejkendő autózás közbeni hiányára, a veszélyes vezetési stílusra, az utcai feltűnősködésre, a nők zaklatására és a zajszennyezés csökkentésére fognak figyelni.

Az erkölcsrendőrök nem fogják igazoltatni a szabálytalankodókat, csak elküldik feletteseiknek az autósok rendszámát. Ez alapján hívják be őket a helyi rendőrőrsre. Akik nem jelennek meg, később nem biztos, hogy el tudják adni az autójukat.

Egy iráni felhasználó Twitteren nyilvánította ki nemtetszését:

Bárcsak olyan országban élnénk, ahol az erkölcstelenség helyett a korrupció ellen harcolnának álruhás ügynökök.

Egy másik inkább élcelődött:

Mostantól ne aggódj, ha úgy érzed, hogy követnek az utcán, nem a tolvaj az, csak a civil ruhás erkölcsrendőr.

A hidzsáb az 1979-es iszlám forradalom óta kötelező viselet Iránban. A hatóságok viszont egyre nehezebben tudják betartatni a szabályt az iráni nőkkel. Sokakat a büntetéstől való félelem sem akadályoz meg abban, hogy öltözködésükkel feszegessék a határokat. Akik pedig el akarják kerülni az erkölcsrendőröket, az okostelefonjukra töltik majd a Gershad nevű alkalmazást.

Az iráni vezetők, főleg Hamenei és köre mégis ragaszkodik a fejkendő használatához, míg Haszan Róháni mérsékelt elnök elmondta, hogy nem nézi jó szemmel az erkölcsrendészet új módszereit.

Forrás: MTI.