Tovább folytatódik az atlétikai doppingbotrány. A női 1500 métert megnyerő Alptekint már eltiltották nyolc évre, és megfosztották olimpiai aranyától, most a második helyen célba érő, szintén török Bulutról derülhet ki, hogy doppingolt korábban. Nem ketten vannak ezzel így, az ötödik, a hetedik és a kilencedik versenyzőt is vizsgálja a szövetség.
Fotó: Europress - Stu Forster/Getty Images
Az olimpiai 1500 méteren ezüstérmet szerző Gamze Bulut versenyjogát felfüggesztették, mert a Nemzetközi Atlétikai Szövetség szerint korábban doppingolhatott. A török NTV televízió értesülései szerint olyan 2011-es, 2012-es és 2013-as vérmintákat találtak, amelyek abnormálisak.

A még mindig csak 23 éves Bulut lehet az ötödik futó az 1500 méteres döntőből, aki tiltott szereket használt. Az aranyérmet megnyerő – szintén török – Alptekint már megfosztották első helyétől, sőt nyolc évre el is tiltották. A döntőben a két versenyző között mindössze 17 századmásodperc volt a különbség.

Érdekesség, hogy nem csak a két török futó doppingolt ebben a döntőben, a fehérorosz Natalija Kareiva (7. helyezett) és az orosz Jekatyerina Koszteckaja (9. helyezett) versenyzési jogát szintén felfüggesztették, mert valami rendellenességet találtak a biológiai útlevelükben. Az ötödik helyen célba érő, Abeba Aregawi versenyjogát múlt héten függesztették fel, miután pozitív mintát adott.